Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 23.04.2019.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

BiH u regionu najmanje atraktivna za nemačke ulagače

(Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)
BiH se nalazi na 18. mestu od 20 zemalja istočne Evrope po atraktivnosti za nemačke investitore, pokazuju podaci Nemačke privredne komore u Hrvatskoj.

Prema opsežnom istraživanju koje je Nemačka privredna komora obavila u svim zemljama istočne Evrope, od zemalja u našem regionu najbolje je pozicionirana Slovenija, koja je na petom mestu. Hrvatska je sledeća na osmom mestu, a iza nje je Srbija na 11, a Severna Makedonija na 13. mestu. Crna Gora je na 14. mestu, a pretposljednje, 19. mesto pripada Albaniji, a neslavno zadnje Kosovu.

S obzirom na to da se zemlje zapadne Evrope nalaze u boljoj poziciji, može se reći da ovi rezultati pokazuju da je BiH po atraktivnosti za nemačke investitore na začelju Evrope, uz Albaniju i Kosovo.

Nemačkoj privrednoj komori u BiH su Nezavisne poslale upit o konkretnim stvarima na koje se žale nemački privrednici u BiH, ali im je rečeno da će naredne sedmice biti organizovana pres-konferencija na kojoj će biti izneseni podaci za BiH, te da se ranije o tome neće oglašavati.

Uprkos tome što je Hrvatska na relativno visokom mestu, gotovo polovina nemačkih preduzeća koja su učestvovala u anketi, tu zemlju više ne bi izabrala kao mesto za investiranje. Od njih 68%, koji su 2017. izrazili spremnost da ponovo investiraju u Hrvatsku, tek njih 54% bi to uradilo u istraživanju iz prošle godine.

- Glavni razlozi za nezadovoljstvo preduzeća su nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala, veliko poresko opterećenje, poreski sistem i administracija, javna uprava i nedostatak pravne sigurnosti - navedeno je u istraživanju.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da se rezultati ispitivanja nemačkih privrednika u Hrvatskoj mogu preneti i u BiH, s tim da je, kako kaže, stanje verovatno još gore.

- Svi ti argumenti koji se navode, od komplikovane administracije, poreza, kriminala i korupcije postoje i ovde, s tim da BiH nije ni članica EU niti blizu da postane članica. Dakle, i bez čekanja rezultata Nemačke privredne komore za BiH, sama logika kaže šta se može očekivati - rekao je Gavran.

Podsetio je koliko susedne zemlje poput Srbije ulažu kako bi pomogle dolazak stranih investitora, navodeći primer fabrike Volkswagen, iako se, kako je rekao, ta investicija verovatno neće ostvariti u Srbiji.

- Konkurencija za dovođenje stranih investitora u okolne zemlje, a posebno nemačkih, je veoma velika. Naša konkurencija nudi bolje uslove i zato te zemlje uglavnom uspevaju da privuku investitore umesto BiH, što i nije posebno teško jer BiH uglavnom ne radi ništa - rekao je Gavran.

On je, ipak, naveo da postoji više dobrih primera nemačkih investitora u BiH, ali da se tu pretežno radi o firmama koje su orijentisane na izvoz.

Gavran ističe da BiH ima dobre radnike i da će oni sigurno dobiti zaposlenje, ali da je jedino pitanje hoće li se zaposliti u BiH ili Nemačkoj.

- Nemačka je za razliku od nekih drugih zemalja i te kako svesna potencijala radnika iz BiH i oni svakako nisu razlog ovako lošeg rejtinga. Ako ostane stanje ovako kakvo jeste, njihovi poslodavci će naše radnike zaposliti u Nemačkoj, a vlasti BiH svojim nečinjenjem, nažalost, tome vrlo kvalitetno doprinose - zaključio je Gavran.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.