Izvor: Tanjug | Utorak, 23.04.2019.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz nameštaja u porastu, Forma Ideale najveći domaći izvoznik - Podrška malim i srednjim preduzećima za ulazak u lance dobavljača

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Sektor drvne i industrije nameštaja, zabeležio je rast u 2018. godini, proizvodnja nameštaja veća je za 6,3%, a izvoz nameštaja za 12% u odnosu na prethodnu godinu, a značajno je i povećanje suficita za 56 mil USD, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

- Ova industrija ima veliki potencijal da privuče strateške partnere, a važna je za Srbiju, zbog domaće sirovinske baze i visokog potencijala za razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj - rekao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS i naveo da je udeo industrije nameštaja u BDP-u Srbije 1,4%, dok je učešce u ukupnom izvozu 5,7%.

Prošle godine izvoz nameštaja dostigao je 247 mil USD, dok je drugih proizvoda od drveta izvezeno za 340 mil USD.

Ukupan izvoz svih proizvoda od drveta bio je 587 mil USD, što je više u odnosu na prethodnu godinu za 85 mil USD, a suficit u drvnoj industriji Srbije je iznosio 253 mil USD i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 56 mil USD, rekao je on.

Najveći izvoznik nameštaja u prethodnoj godini, prema podacima Privredne komore Srbije je kompanija Forma Ideale, koja je imala učešće od 21% u ukupnoj vrednosti izvoza nameštaja.

Forma Ideale ima ukupni godišnji kapacitet od 2,5 miliona paketa nameštaja, dok se 80% plasira kroz izvoz.

Aleksandar Ružesković, direktor marketinga Forma Ideale kaže da nekoliko stotina prodajnih mesta na četiri kontinenta čini veleprodajnu mrežu te kompanije, a izvoz se realizuje u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.

- Naš proizvodni proces organizovan je po principu serijske proizvodnje na savremenoj proizvodnoj opremi, uz konstantno praćenje novih svetskih tehnologija u izradi nameštaja. Do kraja godine planiramo proširenje kapaciteta i nova zapošljavanja - najavio je Ružesković.

Forma Ideale zapošljava 1.700 radnika a do kraja godine organizovaće Dan dobavljača za kompaniju Formu Ideale što će biti prilika za male i srednje kompanije, kao i za startape iz Srbije, da postanu deo dobavljačkog lanca ovog izvoznika.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i programi podrške Razvojne agencije Srbije (RAS) sektorima prerađivačke industrije za mikro, mala i srednja preduzeća, koji obuhvataju i drvnu i industriju nameštaja.

U prvoj polovini maja biće raspisan program za podršku malim i srednjim preduzećima za ulazak u lance dobavljača, a u toku je i realizacija RAS programa za individualno učešće na sajmovima u inostranstvu koji obuhvata i bespovratnu pomoć.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.