Izvor: RTS | Utorak, 23.04.2019.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jagnjetina skuplja 10% do 20%, a pirotske neće biti dovoljno

Ilustracija (Foto: Mehmet Cetin /shutterstock.com)
Ukoliko vam tokom praznika u mesari ili u restoranu ponude pirotsku jagnjetinu - dobro razmislite. Naime, stručnjaci kažu da ove godine ovog mesa sa Stare planine neće biti dovoljno da zadovolji zahteve tržišta. Iako će uzgajivači iz ovog kraja ponuditi oko 12.000 jaganjaca, to će biti dovoljno samo da podmiri lokalne potrebe.

Dalibor Tošić ima stado od 230 ovaca i jedan je od najvećih stočara u pirotskom kraju. Ove godine je svu jagnjad prodao klanici po ceni od 300 dinara za kilogram žive vage. To su uradili i ostali uzgajivači, jer država jedino tako isplaćuje subvencije.

- Malo je jeftinije na našem tržištu, ali dobijemo 2.000 dinara subvencije po jagnjetu. Zato se više isplati da se dȃ klanici nego privatnicima. Klanica obezbedi papire, država isplati subvenciju. To nije mala stvar - kaže Tošić.

Jagnjetina je u mesarama ove godine skuplja 10% do 20%. Trenutno je ima dovoljno, a kako kažu prodavci, prodaje se na kilogram ili dva. Međutim, pirtoske jagnjetine neće biti dovoljno, a razlog je drastičan pad broja ovaca - sa 300.000, koliko ih je bilo sredinom prošlog veka, na oko 10.000. Subvencije države i lokalne samouprave nisu dale očekivane rezultate.

- Za povratak ovčarstva na Staru planinu i za ozbiljniji razvoj ovčarske proizvodnje potrebna je jedna višegodišnja strategija države, a mi iz lokala smo tu da pomognemo i da pratimo taj program, koji mora da se uradi na nivou države - objašnjava Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota zadužen za poljoprivredu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.