Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.04.2019.| 19:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Crnoj Gori samo 106 električnih automobila - Nedostaju i mesta za njihovo punjenje

Ilustracija (Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je prošle godine registrovano 106 vozila na električni pogon, koja se koriste za prevoz gostiju u turističkim naseljima Porto Montenegro, Luštica bej, Sveti Stefan i Slovenska plaža, prenosi portal Seebiz pisanje crnogorskih medija.

Prema podacima Monstata, broj električnih vozila iznosi 0,045% od ukupnog broja registrovanih vozila u Crnoj Gori kojih je 235.000.

Još nije poznato da li država i kada planira podsticaje za korišćenje električnih automobila, što je jedna od mera Pariskog sporazuma protiv globalnog zagrevanja.

Punionice za vozila postoje samo u Porto Montenegro, naselju Luštica Bay i na Svetom Stefanu, od čega su na Luštici i Svetom Stefanu otvoreni i za druge korisnike ako ih bude.

Da bi turisti koji koriste električne automobile došli u Crnu Goru moraju da budu sigurni da će imati dovoljno mesta na kojima mogu napuniti baterije. Standard razvijenih zemalja je jedna punilica električnih automobila na 50 do 100 kilometara.

Broj električnih automobila u Evropi stalno raste, što države podržavaju brojnim podsticajnim merama poput ukidanja poreza prilikom kupovine, besplatne registracije i parkinga, popuste od 50% na putarine na autoputevima i trajektima.

Sve zemlje EU su odredile planove kada će prestati da proizvode, ili da zabranjuju uvoz automobila sa unutrašnjim sagorevanjem.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.