Izvor: biznis.ba | Ponedeljak, 22.04.2019.| 17:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poljovet iz Gradačca ponosan na primarnu proizvodnju rasplodnih jaja - Očekuju povećanje tražnje iz EU

(Foto: pim pic/shutterstock.com )
U Srnicama kod Gradačca nalaze se inkubatorska stanica i farme roditeljskih jata teške linije kompanije Poljovet koje su danas primer održivosti ruralnog razvoja i zaokruženog ciklusa proizvodnje.

Vlasnik kompanije Zvonko Deronjić, inače doktor veterinarske medicine, objašnjava da u peradarstvu postoje laka i teška linija. Laka linija se vezuje za koke nosilje koje proizvode konzumna jaja, dok se teška linija vezuje za proizvodnju pilećeg mesa. Dakle, ta dva sistema su razdvojena u peradarskoj proizvodnji.

- Kada je riječ o proizvodnji pilećeg mesa, taj proces počinje kupovinom jednodnevnih roditeljskih pilića, koji su najčešće iz Nemačke. Ovi pilići se prvo odgajaju u odgojnim roditeljskim farmama u ciklusu koji traje do nekih maksimalno 21 nedelju, kada se spremne rasplodne kokice i petlovi prebacuju u proizvodne objekte u kojima se nalaze i gnezda u kojima će kokice nositi rasplodna jaja narednih deset meseci. Ove kokice i petlovi su u stvari roditelji kasnijim tovnim brojlerima koji se koriste za proizvodnju mesa pa se i nazivaju roditeljska jata. Rasplodna jaja koja snesu ove kokice ulažemo u inkubatosku stanicu - pojašnjava Deronjić.

Muamer Sarajlić, rukovodilac inkubatorske stanice, ističe da u ovom momentu najveći deo proizvodnje ide prema objektima za tov brojlera, koji su u vlasništvu kompanije Bingo, a čiji se objekti nalaze u Dubravama i Špionici.

- Ponosni smo na našu primarnu proizvodnju rasplodnih jaja kao i na samu modernu inkubatorsku stanicu odakle dolaze pilići koji se dalje šalju na uzgoj kompanijama u regiji. Napomenuo bih i da u procesu proizvodnje kojom se bavimo, postižemo izuzetno dobre rezultate, te da smo dobitnici brojnih priznanja za kvalitet proizvodnje i visoke rezultate koje postižemo od kojih bi izdvojili Cobb Champion Award za iznimne proizvodne rezultate - dodao je Sarajlić.

Kompanija Poljovet formirana je 1996. godine, a danas je primer održivosti ruralnog razvoja i zaokruženog ciklusa proizvodnje. Mladi veterinari iz cele zemlje dolaze u Srnice da bi se upoznali o procesima vezanim za proizvodnju i inovacije koje su ovde realizovane, a u Poljovetu su optimistični i po pitanju razvoja u narednim godinama.

- Očekujemo u narednom periodu povećanje potražnje. Sa otvaranjem tržišta Evropske unije očekujemo i rasterećenje domaćeg tržišta, a na nama je da pratimo standarde. Imamo dobru saradnju sa drugim proizvođačima, a ono što je naročito važno i što bih ovdje spomenuo je da je naš proces proizvodnje zaokružen, što je od izuzetnog značaja za dobijanje dobrih proizvodnih rezultata - napominje Deronjić.

Sarajlić ističe značaj saradnje s projektom USAID/Sweden FARMA II. Naglašava da ih je podrška koju su dobili od projekta FARMA II ohrabrila u daljnjim ulaganjima i razvoju proizvodnje, ali i dala značajan doprinos generalno većoj saradnji i uvezivanju peradarskih proizvođača širom zemlje.

- Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta opremili smo inkubatorsku stanicu te povećali kapacitet proizvodnje sa 6.000.000 na 8.000.000 jajnih mesta godišnje. To je itekako veliko povećanje proizvodnje, a od suštinske je važnosti za firme koje posluju u sektoru peradarstva da se modernizuju na ovaj način i prate trendove - zaključio je Sarajlić, saopšteno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.