Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.04.2019.| 17:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sirevi porodice Orman iz Livna idu i za Rusiju - Uskoro proširenje kapaciteta proizvodnje

Ilustracija (Foto: William John Hunter/Shutterstock)
Posebnu pažnju među mlekarama koje su se ove godine predstavile na sajmu u Mostaru je Orman iz Livna. Dok mnogi odlaze prema zapadu, oni su se vratili iz Nemačke da bi u livanjskom kraju pokrenuli proizvodnju nadaleko poznatih sireva. Porodica Orman pod brendom Farmersko blago danas radi različite varijacije istih sireva. Neki od njih su s maslinovim uljem, smokvama, biberom i limunom, piše Agroportal.

Ormanovi su se iz Nemačke vratili 2000. godine, a tri godine kasnije osnovali firmu.

- Radili smo tada u malim lončićima od 40 litara. Imali smo svojih par krava. Radili, ulagali i pomoću kredita došli do ovoga danas.

Mladi Admir Orman kaže da je njihova mlekara manjeg obima, kapaciteta 1.500 litara dnevno. Kada se govori o siru, radi se o 120 do 150 kilograma sira.

- Bavimo se isključivo proizvodnjom sira i to više vrsta. Tu je Livanjski sir Premium, Livanjski sir Selekcija koji je na zrenju šest meseci, sir sa biberom i limunom, sa začinskim biljem i deset vrsta tucanih paprika, te više vrsta sira u maslinovom ulju.

Orman se pohvalio kako su i posjetioci na sajmu oduševljeni njihovim livanjskim sirom. Kaže, kombinacije koje nude su im neobične i još uvek nove na tržištu.

Krenuli s pet krava, danas imaju 20 kooperanata

Ormanovi su krenuli s pet krava. Danas imaju više od 20 kooperanata od kojih otkupljuju mleko, što često nije jednostavan posao, najviše zbog toga što je sve manje stočara.

- Mleko otkupljujemo najviše po Tomislavgradu i okolnim selima Livna. Inače, sada je teže naći sirovinu jer ljudi masovno odlaze u Nemačku, pa se trudimo da damo što veću cenu mleka. Najniža cena je 55 feninga po litru dok je najviša 65 feninga, što zavisi od kvaliteta mleka. U narednih tri, četiri meseca mislimo da pokrenemo novu firmu baš u gradu Livnu.

Admir dodaje da se mlekara za sada nalazi u selu Sturba, nadomak Livna. No, kako se razvijaju, odlučili su da u industrijskoj zoni Livna pronađu lokaciju na koju će preseliti postrojenje i biti, kako ističe Admir, jedna ozbiljna firma.

U posao je za sada uključena cela porodica, piše Agroportal.

- Ima nas pet iz familije. Majka, otac, brat, nevesta, ja i još troje radnika. Kako ćemo se proširivati, trebaće nam još minimalno dvadeset radnika.

Prodaja od kućnog praga do ruskog tržišta

Kada govorimo o situaciji na tržištu i cenama sira, Orman kaže da je situacija solidna.

- Sir izvozimo u Crnu Goru i Srbiju. Nadamo se izvozu i u Evropsku uniju, ali najviše u Rusiju, na koju se najviše fokusiramo i što već imamo dogovoreno. Na nama je da radimo i pravimo sir te da ispoštujemo dogovor - kaže Orman otkrivši da je u planu i jačanje prodaje na domaćem tržištu.

Osim na sajmovima, njihov se sir može kupiti u trgovačkim centrima Mercator i Konzum. Naravno, prodaju ga i na kućnom pragu.

Cena po kilogramu je od 15 KM s PDV-om do 18 KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.