NavMenu

Eko park Beograd u Belom Potoku otvoren za posetioce - Oaza za vraćanje u pravo detinjstvo (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.04.2019. 16:21
Komentari
Podeli
(Foto: Dragana Obradović)
U želji da sebi i svojim mališanima obezbede neki zeleni kutak gde bi mogli da pobegnu od savkodnevne gradske gužve, mladi bračni par Ristić iz Beograda došao je na ideju da pokrene sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju. S obzirom na to da su imali imanje u naselju Beli Potok, lokacija se nekako nametnula sama. Danas, gotovo pet godina kasnije, u podnožju Avale, na samo 12 kilometara od centra Beograda, nikla je prava zelena oaza za sve ljubitelje života u prirodi - Eko park Beograd.

- Pre nekih pet godina krenuli smo da tražimo mesto gde bismo mogli da sadimo neke proizvode za sopstvene potrebe, da imamo svoje voće, povrće i sve ono što je potrebno za svakodnevni život jedne velike porodice. Pošto moja porodica potiče iz Belog Potoka, setili smo se da tu imamo imanje, zemlju koju smo nasledili, a na koju smo gotovo i zaboravili. Dokupili smo još jedan deo zemljišta kako bismo spojili imanje i krenuli da svoju ideju sprovodimo u delo - počinje svoju priču za eKapiju Bojana Ristić, direktorka Eko parka Beograd.

Prvenstvena zamisao Ristića bila je da pokrenu sopstvenu proizvodnju i zasade voće i povrće za potrebe svoje porodice. Međutim, korak po korak, cela priča počela je da se širi.

- Krenuli smo da se bavimo poljoprivredom samo za potrebe svoje porodice. Ali, kada smo videli koliko je sve to ukusno i kvalitetno, drugačije od onog voća i povrća koje smo do tada imali priliku da jedemo, počeli smo da razmišljamo o organskoj proizvodnji. Savetovali su nam da ispitamo zemljište i vodu, jer u kraju ima mnogo izvorske vode i potoka. Biološko-hemijska analiza potvrdila je da je zemlja jako kvalitetna i rodna, ali i da je voda čista i da može da se koristi za navodnjavanje naših zasada. Onda smo krenuli da se raspitujemo kako bismo mogli da dobijemo još organskih sertifikata. U proces sertifikacije ušli smo 2016. godine, a već početkom 2017. Centar za ispitivanje namirnica dodelio nam je organski status - kaže Bojana.

(Foto: Dragana Obradović)
Danas se ovo poljoprivredno gazdinstvo prostire na sedam hektara na kojima je zasađeno više od 900 sadnica voća, preko 1.000 čokota grožđa, različite vrste povrća, tri plastenika...

- Pre dve godine počeli smo da se bavimo i organskim stočarstvom. U priču smo najpre uključili koke nosilje, pa imamo i organska sertifikovana jaja. Sada imamo i prepelice, guske, patke, ćurke, zatim i jariće i koze, koje nam daju mleko, pravimo naš sir... Sve ove proizvode pokušali smo da kroz maloprodaju plasiramo na tržište, što je išlo veoma teško, rokovi su kratki, marže različite... Onda smo došli na ideju da mi napravimo neki objekat kroz koji bismo to mogli dalje da plasiramo, a opet da sve inkorporiramo tako da naša deca, ali i deca naših rođaka i prijatelja mogu da dođu tu i uživaju. Tako je, malo po malo, unazad pet godina nastao ceo ovaj projekat koji danas zovemo Eko park Beograd - kaže Bojana Ristić, koja se iz Kanade vratila u Srbiju, gde je zasnovala porodicu sa suprugom.

Živeti u prirodi i u skladu sa prirodom ideja je celog ovog projekta, koja se oseti od prvog trenutka kada nogom kročite u park. Najpre vas sačekaju mir, tišina i zelenilo. Jezero na samom ulazu, gde možete da pecate ribu, potočić koji prolazi kroz celu teritoriju eko parka, zasadi voća i povrća, plastenici, klupice na kojima možete da se odmorite, uživate u pogledu, bojama, mirisima i čistom vazduhu.

Kako idete dalje ka parku, zvuci prirode bivaju upotpunjeni veselom dečjom grajom. Tu su i dve igraonice na otvorenom, sa brojnim sadržajima za mališane, volijer sa pticama, ali i mini zoo vrt, gde deca mogu da se druže sa životinjama, maze koze i jariće, sami pokupe tek izlegla jaja, jašu konje... Sve to vas vrati u ono vreme kada ste i sami bili dete.

Upravo je to, kako kaže Bojana, i osnovni cilj cele ove priče - vratiti decu u ono pravo detinjstvo, bez telefona i tableta.

- Posebna je emocija kada dete samo može da ubere sa drveta prvu trešnju i pojede je, a da čak ne mora ni da je opere, kako smo i mi radili kao deca. Pokušavamo da vratimo mališane u pravo detinjstvo, želimo da provode vreme u prirodi, da se ponovo sa drugarima igraju klikerima, loptom i lastišom. Na taj način se i mi sa njima ponovo vraćamo u detinjstvo - kaže nam Bojana.


Viseći most, igraonice, ali i poslovni sastanci

Iznad samog parka je šuma, na koju se nadovezuje viseći most sa koga se pruža veličanstven pogled na celo imanje.

- Posebno smo ponosni na naš viseći most, koji spaja šumu i naš organski voćnjak. Tik do voćnjaka je velika terasa na kojoj se posetioci mogu osvežiti i uživati u pogledu na Avalski toranj. U sezoni, gosti mogu sami ubrati voćku sa drveta i jesti je, jer je potpuno bezbedna. Svo naše voće i povrće tretiramo isključivo koprivom. Ona se najpre potapa, a sa tom vodom koja ostaje od koprive tretiramo biljke, što je sve prema organskim zahtevim i propisima.

Kako je sve u Eko parku Beograd podređeno mališanima, pored dve igraonice na otvorenom, najmlađima je na raspolaganju i jedna igraonica u zatvorenom prostoru. Ceo prostor pogodan je za organizaciju dečjih rođendana, ali i za poludnevne i dnevne izlete i ekskurzije, koje organizuju škole i vrtići.

- Takođe, važan nam je i taj biznis sektor, pa se u našem restoranu, ali i multifunkcionalnoj sali mogu organizovati i različiti poslovni sastanci, seminari i obuke, uz različite dodatne sadržaje. Tu je i restoran za poslovne ručkove, ali i za druge proslave kao što su rođendani, momačke i devojačke večeri, pa i neke mini svadbe do 100 ljudi - nastavlja priču Bojana Ristić.

(Foto: Dragana Obradović)
Ovo organsko poljoprivredno gazdinstvo mahom zapošljava ljude iz Belog Potoka. Deo zaposlenih bavi se poslovima u polju, proljoprivredom i stočarstvom. Tu su i agronomi, zatim zaposleni u restoranu, kuvari, konobari. Petkom i vikendom dve posebno obučene devojke brinu se o mališanima u igraonicama.

- Trudili smo se da sve bude na najvišem mogućem nivou. Ovo za nas nije nova priča, u njoj smo već pet godina, gradimo sve malo po malo. Preležali smo sve dečje bolesti i probleme koje je trebalo rešiti, sve smo testirali boraveći na imanju sa svojom porodicom i decom, videli šta je to što je zanimljivo mališanima, koje probleme moramo da rešimo, kada je bezbednost u pitanju. Zaista smo se trudili da brinemo o svemu, kako bismo dobili jednu kompletnu priču - kaže Bojana Ristić.

Ipak, iako sve deluje idilično, nije bilo lako pokrenuti ceo ovaj projekat. Kao i kod svakog posla, i Ristići su se suočavali sa brojnim problemima:

- Kada želite da pokrenete organsku proizvodnju, krećete od nule. Seme mora da bude organsko, zemljište da ima određeni kvalitet i da bude zdravo, teško je bilo pronaći kvalitetno i sigurno seme. Prva godina bila je veoma teška, sve od biljaka što je uspelo i rodilo, čuvali smo i ostavljali, kako bismo se obezbedili semenima i za narednu godinu. Tako smo uradili i sa čuvenom Kurtovskom kapijom - crvenom paprikom koja je pogodna za pravljenje ajvara, koju je danas jako teško naći. Uspeli smo u tome i sada uzgajamo našu papriku od koje pravimo cepkani ajvar po staroj recepturi, pinđur. Dakle, bilo je raznih problema, ali kada imate neki cilj, jaku želju i volju, i kada volite ono što radite, svaka prepreka se savlada. Konkretno, naš najveći problemi sada su navodnjavanje i protivgradna zaštita, pa sada čekamo možda i neku pomoć, neku subvenciju, jer smo aplicirali već više puta. Nadam se da ćemo savladati i ovu prepreku, jer je ogromna površina pod voćnjacima i neophondni su nam svi resursi.


Sosevi od volovskog srca


U eko-parku Beograd kao da uspeva sve što zasade. Objekat restorana pokriven je zelenim, ekološkim krovom, po čijem rubu sada rastu i crvene lale donete iz Holandije. Pored paprike Kurtovska kapija, ponosni su i na sortu paradajza volovsko srce, koje se takođe teško nalazi, ali Ristići su i u tome uspeli. Seme u našli u Bugarskoj, a ove godine očekuju da će dostići proizvodnju do 10 tona ove sorte paradajza, od koje prave sve soseve u restoranu.


Trenutno na imanju niču zelena salata, rotkvice, rukola, uskoro stižu i prve organske jagode, tokom cele godine posetiocima su dostupna i organska jaja, mleko. Sve namirnice namenjene su restoranu, koji u meniju ima organske i domaće, konvencionalne proizvode. Ipak, sve ono što preostane, posetioci mogu i da pazare.

- Moram da napomenem da imamo jako lepu i dugu saradnu sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu. Kada smo završavali jezero konsultovali smo najbolje stručnjake iz te oblasti, isto je bilo i kada smo birali ribu koju ćemo gajiti u jezeru, zatim i prilikom sertifikacije organskih proiizvoda, pronalaženje semena, sadnica, orezivanja... Za sve poslove konsultovali smo najbolje stručnjake u zemlji, jer, iako često naše imanje nazivamo i urbanom farmom, želimo da to bude jedno ogledno poljoprivredno gazdinstvo - kaže Bojana Ristić.

Prema njenim rečima, plan je da Eko park Beograd radi tokom cele godine. Iako je u podnožju Avale najlepše leti, i zimi na ovom imanju vlada prava idila.

- Sada gledamo kako da oživimo priču tokom cele godine. Ovde je jako lepo leti, temperatura je nekih pet do sedam stepeni niža u odnosu na grad, duvaju lepi vetrovi. Ipak, u podnožju smo Avale, pa zaista bude idilično i lepo kod nas i kada padne sneg. Jedna od ideja je da ponovo oživimo i organizujemo ona masovna sankanja za decu, kao nekada. Pored jezera takođe imamo kafić, gde možemo da kuvamo vino, pravimo različita tematska druženja - otkriva sagovornica eKapije.

(Foto: Dragana Obradović)
I tu nije kraj idejama porodice Ristić. Kako kažu, u planu je da u narednih pet, deset godina dodaju godišnje po neku atrakciju, kako bi obogatili sadržaje i posetiocima stalno pružali nešto novo.

- Za sledeću godinu u planu je i izgradnja amfiteatra na otvorenom, gde bismo mogli da pravimo različite tematske večeri, postavićmo i video bim, pa ćemo moći da organizujemo i filmske projekcije na otvorenom. Takođe, sada završavamo ziplajn, planiramo i izgradnju adrenalinskog parka u šumici... Ideja je zaista mnogo - kaže Bojana.


Gradiće i smeštaj?


Iako prvobitno nije bila u planu izgradnja smeštajnih objekata, posetioci parka će, izgleda, promeniti i te planove porodice Ristić.

- Sve češće nam se dešava da ljudi dođu, uživaju u ambijentu, prirodi i restoranu, a onda nas pitaju i za smeštaj. Za sada mi imamo jedan apartman, ali zaista nismo imali u planu izgradnju više smeštajnih jedinica, to je i fiansijski veoma zahtevno. Sačekaćemo da prođu godina, dve, da vidimo kako se sve razvija. Imamo ideju gde bi smo i šta gradili, ali sada se držimo ovoga. Ipak, kako je potražnja velika, počeli smo da razmišljamo i u tom pravcu - rekla je Bojana Ristić u razgovoru za eKapiju.

A utisci gostiju su više nego pozitivni. Eko park Beograd počeo je da radi 12. aprila i već privlači veliki broj posetilaca, kako vikendom, tako i radnim danima. Interesovanje za ovaj vid zabave iznenadilo je i same domaćine, pa je, kako kažu, vikednom najbolje rezervisati boravak na imanju, kako bi osoblje moglo u potpunosti da se posveti svojim gostima.

Dragana Obradović

Fotogalerija
Eko park Beograd
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.