Izvor: Beta | Ponedeljak, 22.04.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

RUŽIĆ: Pola milijarde dinara za projekte lokalnih samouprava

(Foto: Youtube screenshoot)
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i predstavnici 63 lokalne samouprave potpisali su danas ugovor o dodeli 490 miliona dinara za realizaciju 77 projekata koji se odnose na izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave ili organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija od značaja za lokalne sredine.

- Koliki je značaj Fonda za lokal, iz koga se sredstva dodeljuju, pokazuje podatak da je ove godine bilo više od 200 prijavljenih projekata, čija je vrednost bila veća od dve milijarde dinara - izjavio je Ružić u Beogradu prilikom potpisivanja ugovora i izrazio žaljenje što Ministarstvo nije bilo u mogućnosti da podrži sve prijavljene projekte.

On je naveo da se prvi put ove godine finansiraju i projekti od smanjenje rizika od klimatskih promena i elementarnih nepogoda.

- Broj prijavljenih projekata i njihova raznovrsnost pokazuju da su naše lokalne samouprave i kadrovski i na svaki drugi način sposobne da pripreme projektno-tehničku dokumentaciju i utvrde, sa građanima, šta je potrebno za poboljšanje života u njihovim sredinama - rekao je Ružić.

Podsetio je da je prošle godine iz Fonda za lokal bilo izdvojeno 320 miliona dinara, odnosno 32 puta više nego godinu pre i izrazio nadu da će se narednih godina sredstva Fonda za lokal povećavati.

Ružić je izrazio zadovoljstvo što je bilo mnogo projekata za organizaciju kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija, ali i pohvalio Suboticu i Aranđelovac kao jedine lokalne samouprave koje su tražile pomoć za izgradnju pristupnih rampi kod objekata javne namene za invalidna lica.

Prema podacima Ministarstva, za organizaciju kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija, sa više od 48 miliona dinara podržane su 22 lokalne samouprave.

Za infrastrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi i javnim površinama 33 lokalne samouprave dobile su više od 356 miliona dinara, 14 opština i gradova dobili su više od 48 miliona dinara za nabavku i primenu savremenih informacionih tehnologija, koje će omogućiti uvođenje e-uprave, dok je osam opština dobilo više od 34 miliona dinara za projekte preventivne zažtite od nepogoda.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kazao je da je njegova lokalna samouprava dobila novac za projekat adaptacije poslovne zgrade u kojoj će biti smeštene sve službe lokalne samouprave, koje se sada nalaze na više lokacija.

- Novac će biti iskorišćen pametno, kako bi se dobila uprava na korist svih građana, koji više neće morati da šetaju od lokacije do lokacije - kazao je Ničić i naveo da će svi organi gradske uprave biti objedinjeni u jednoj zgradi do 2021. godine.

Predsednik privremenog organa Grada Prištine Ljubinko Karadžić rekao je da je njegova lokalna samouprava dobila sredstva za izgradnju Narodne biblioteke u Gračanici.

- Gradi se nova zgrada po bibliotečkim standardima, a po uputstvima Narodne biblioteke Srbije - kazao je on i dodao da očekuje da oko Vidovdana bude postavljen kamen temeljac, a plan je da se zgrada završi za oko godinu dana.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Kragujevca Ivice Momčilovića, njegov grad je dobio sredstva za rekonstrukciju starog gradskog mosta preko reke Lepenice.

- Kameni most se nalazi u centru grada, star je oko jednog veka i u prilično lošem je stanju, a veoma je bitan za funkcionisanje grada, zbog velike frekvencije saobraćaja koji se odvija preko njega - kazao je Momčilović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.