Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.04.2019.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Crtice sa Sajma građevinarstva: Srpski kamen za srpske trgove, sve veće keramičke pločice, fasade se montiraju bez skele i "dišu" (FOTO)

Pod motom "Budućnost gradimo sada" održan je 45. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE, koji je okupio više od 600 izlagača iz 27 zemalja. U šest hala svoje ponude predstavili su proizvođači, distributeri i trgovci opremom i materijalima. Uporedo sa ovim sajmom, u Hali 1 održan je i STONEEXPO SERBIA - 11. Međunarodni sajam kamena i prateće industrije.

Tim povodom razgovarali smo sa Igorom Đajićem, predsednikom BSP Group International, koji su suvlasnici sajma kamena. Njihov cilj je prvenstveno bio da ispromovišu srpski kamen za srpske trgove. Nastupili su sa svojim partnerima, kompanijom Algabet, koji su vlasnici rudnika i imaju najveću veleprodaju u jugoistočnoj Evropi.

- Cilj nam je da vratimo prirodni kamen u građevinski industriju, jer ga je keramika uveliko zamenila. Interes nam je da industrija jača. Srbija je najveći prerađivač granita u celoj jugoistočnoj Evropi, a Aranđelovac i Kruševac su dva centra. Uspeli smo da vratimo kamen spuštajući cene, jer sarađujemo sa rudnicima. Za 15 do 18 evra po kvadratu može se dobiti prirodni kamen - istakao je Đajić.

Sa druge strane, kompanija Enmon je posetiocima omogućila širi pristup opremanju doma, kao i savete stručnog tima kako da uklope želje i mogućnosti. Pokazali su da je keramička pločica odavno izašla iz domena kupatila i danas predstavlja osnovu za bilo koji prostor enterijera i eksterijera.

- I zidovi i podovi danas mogu da se pokriju pločicama, koje mogu da budu i modni detalj. One su mnogo izdržljivije od većine materijala , kao što je, na primer, drvo. Takođe, čak i nameštaj može da se pravi od keramičkih pločica - rekao nam je Aleksandar Jovanović, regionalni deirktor marketinga Enmon.

Posebno je istakao trend da su formati pločica sve veći, a cene sve pristupačnije. Tako se mogu pronaći u dimenzijama 60x120 cm, 1x1 m, čak i 350x170 cm. Ono što je posebna prednost ovih ploča jeste to što sa manje fuga može da se prekrije cela površinu. Navodi i da su kupci sve informisaniji i sve češće traže kvalitetan materijal.Kompanija Tehnomarket iz Pančeva predstavila se sa ekstrudiranim aluminijumskim profilima, sistemom profila za izradu enegretski efikasnih prozora, vrata i fasada, kao i podkonstrukcijom za ventilisane fasade i fasadnim panelima. Posebno se istakao nov proizvod - elemet fasada. To je vrlo specifičan tip ostaljkene fasade, za koji nije potrebna nikava dorada na gradilištu. Takođe, montira se bez skele, a to je čini izuzetno pogodnom za oblaganje visokih objekata.

- Predstavili smo i Lineal sisteme prozore sa skrivenim krilom i nešto poboljšanom tehnikom, što je dizajnerski zanimljivo rešenje. Tu su i Larcore A2 aluminijumski saćasti paneli, koji su kompletno aluminijumski, negorivi u klasi A2 i potpuno reciklabilni. Ovaj panel je krući, lakši 25% u odnosu na klasične panele i dolazi u debljinama od 6 mm do 40 mm. Moguća je ugradnje panela izuzetno velikih dimenzija, pa čak i do 2x9 m iz jednog komada. Prisutni smo i sa slajd T67 kliznim sistemom, sa izuzetno dobrom termikom, zaštitom od produvavanja i mogućnošću skrivenog praga - naveo je marketing menadžer Aleksandar Živanović.

Kompakt i HPL ploče bile su favoriti ovog sajma, kada je reč o austrijskoj kompaniji J.U.A Frischeis. Primenu nalaze u enterijeru i eksterijeru.

- Kada govorimo o eksterijeru, to su uglavnom ventilirajuće fasade. Predstavljamo ih u četiri osnovna dekora, koji su naša lagerska ponuda - tik (teak), orah, bor i hrast. Kompaktne ploče u enterijeru primenu su našle kao sanitarne pregrade i kabine, u kuhinjama, za zidne obloge, jer imaju izuzetnu vlagootpornost - rekla je Milica Lučić marketing menadžer J.U.A Frischeis.

Napomenula je da su posetioci prvenstveno bili zainteresovani za primenu ploča i cene.

Sa kompakt pločama za ventilirajuću fasadu predstavila se i firma Omega Profeks iz Šapca.

- Kompakt ploče za fasade debljine su 680 mm. Reč o inpregniranom drvetu, papiru i foliji. Radimo grupaciju Kronospan, jer smo njihovi uvoznici za Srbiju - naglasio je Vladimir Zmijanja, koji se bavi nabavkom i komercijalom u firmi Omega.

Osim ovoga, izložili su i deking ploče, krovne prozore, laminat, građevinske ploče i drvenu građu.

Perfom iz Požege takođe je predstavio fasadni program. U pitanju su perforirani limovi, namenjeni eksterijeru u visokogradnji, posebno namenjeni poslovnom prostoru. Kako je rekao referent prodaje Boban Vuković, sajam je prilika za uspostavljanje saradnje, ali pre svega za promociju.

Peti put na sajmu prisutna je bila i kompanija Metal tehnologija iz Bosne i Hercegovine. Kao novinu izložili su dve vrste mreža, a, kako je rekao Srđan Barišić, koji je zadužen za marketing i prodju, sarađuju sa Tehnomarketom.Firma Tape NS group izložila je trake za pakovanja, krep trake i specijalne trake za industriju i građevinarstvo. Posebna novina je streč folija kompanije Enofilms, čiji je Tape jedini distributer u Srbiji.

- Ono što je posebno važno istaći za ovu traku jeste ušteda u materijalu i novcu. Dobija se nano tehnologijom, a omogućava brže, lakše i bolje pakovanje - pojasnio je Zoran Skorupan, direktor prodaje.


Dodeljena priznanja za učesnike SEEBE

Na Sajmu su dodeljena i priznanja u nekoliko kategorija - Nova vizura, Posebno priznanje i Specijalno priznanje.

Nagradu Nova vizura u kategoriji Građevinski materijali, dobila je kompanija Isotex; Građevinska mehanizacija - Teknoxgroup Srbija; Informacione tehnologije u oblasti građevinarstva - Metalprodukt; Prefabrikovani sklopovi za građenje - Akripol-S; Instalacije za građenje objekata i druge oblasti graditeljstva - Borplastika Eko.

Posebno priznanje dobili su Peter Seppele Gesellschaft iz Austrije, Izodoom 2000 iz Poljske i Pelet Metalac.

Specijalno priznanje pripalo je firmi Oganj kovano gvožđe iz Mladenovca.

Aleksandra Kekić
Fotogalerija
Sajam građevinarstva 2019

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.