NavMenu

"Crnogorci" doneli milijardu i po dinara budžetu - preregistrovana 41.000 vozila sa stranim tablicama

Izvor: Danas Sreda, 22.07.2009. 08:36
Komentari
Podeli


Rok za preregistraciju vozila sa stranim tablicama istekao je juče (21. jul 2009. godine), a prema podacima koje je iznela ministarka finansija Diana Dragutinović, do 20. jula preregistrovano je oko 400 automobila sa ekonomskim tablicama i oko 41.000 vozila sa crnogorskim tablicama i ostvaren ukupni prihod od oko 1,7 milijardi dinara od naplate carina i PDV-a.

Dragutinovićeva je precizirala da je od preregistracije vozila sa ekonomskim tablicama naplaćena carina i PDV u ukupnom iznosu od oko 150 miliona dinara, a kada je reč o vozilima sa crnogorskim tablicama, prihod od carina i PDV-a iznosi oko 1,5 milijardi dinara. Ona je dodala da će za one, koji nisu u roku obavili preregistraciju vozila, biti nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde.

Portparolka Uprave carina Ivane Marković izjavila je za "Danas" da će zvanični podaci o broju preregistrovanih vozila biti poznati nakon 23. jula i da će, čim budu sređeni, biti dostavljeni predstavnicima medija. Kako "Danas" nezvanično saznaje, preregistracija automobila sa stranim tablicama, među kojima ima najviše "crnogoraca", nije protekla onako kako se očekivalo jer je bilo planirano da se na taj način inkasira oko 3,2 milijarde dinara. I pored toga, u Ministarstvu ekonomije su kategorični da rok za preregistraciju neće biti produžen, a o efektima će se izjasniti kada budu poznati zvanični podaci.

S druge strane, predsednik udruženja građana "Vlasnici vozila iz Crne Gore" Nenad Nerić za "Danas" kaže da je država kroz preregistraciju vozila sprovela veliku prevaru, kao i da je sve moglo da bude urađeno na bolji i efikasniji način. Takođe, on izričito tvrdi da rok za preregistraciju nije istekao juče već pre nekoliko dana kada su špediteri prestali da primaju zahteve.

- Špediteri su pre nekoliko dana prestali da primaju nove zahteve za prergistraciju pod izgovorom da proces ne mogu da završe do isteka roka. O preregistraciji se dugo polemisalo, a sada kada su konačno rešili da je odobre rok je trebalo produžiti. Neko je, recimo, pre nepunih mesec dana platio registraciju u Crnoj Gori, pa sada nema dodatnih 500 EUR da preregistruje auto u Srbiji. Carinjenje je obavljano u osam carinarnica i pet ispostava, umesto da je sproveden od strane Auto-moto saveza Srbije koji ima oko 180 ispostava u skoro svakom naseljenom mestu. Druga prevara odnosi se na procenu vozila. Tako je prvobitno "golf trojka" iz 1992. godine, koji je uzet kao parametar, na osnovu Internet sajtova "mobile.de" i "autosout", procenjen na oko 600 EUR, a naknadno na 1.000 EUR. Na osnovicu se plaćalo 32,75%, koliko zajedno iznose carina i PDV pa je tako stvorena velika razlika u troškovima - objašnjava Nerić.

Prema rečima Nenada Jovanovića iz Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, vlasnici vozila sa crnogorskim i ekonomskim tablicama neće moći da ih voze od 27. jula, kada na snagu stupe članovi novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. On objašnjava da će taj Zakon početi da se primenjuje 10. decembra, ali članovi koji regulišu problematiku vozila sa stranim tablicama počinju da važe već od idućeg ponedeljka. Inače, članovi 272, 273 i 274. Zakona o bezbednosti saobraćaja zabranjuju državljanima Srbije da upravljaju vozilima sa stranim i ekonomskim tablicama. Izuzeta su jedino vozila koja ulaze u Srbiju, ali najviše tri meseca. Rok za vozila, koja su vlasništvo stranaca kojima je izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci ili za stalno nastanjenje, počinje da teče nakon dobijanja tog statusa. Vozila sa stranim tablicama mogu da voze i državljani Srbije ukoliko imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice, kao i osobe koja upravljaju "rent-a-kar" vozilima.

Ukoliko nakon isteka roka za preregistraciju policija za volanom vozila sa stranim tablicama zatekne srpskog državljanina sa prebivalištem u Srbiji, oduzimaće saobraćajnu dozvolu i registarske tablice, a automobil će biti isključen iz saobraćaja. Takvi automobili neće moći ni da se voze, ni da se naknadno uvezu, a vlasnik će odgovarati i za carinski prekršaj.

Nema srpskih "stranaca" u Bijelom Polju

Iako je više puta nezvanično najavljivano, na bjelopoljskoj autopijaci još se ne prodaju vozila sa crnogorskom registracijom čiji su vlasnici građani Srbije. Na dvema autopijacama kažu da je moguće da će se takva vozila pojaviti narednih dana budući da je istekao rok za preregistraciju. Prema nezvaničnim informacijama iz Crne Gore, građani Srbije, koji su ranije kupili vozila u toj zemlji i registrovali ih na fiktivne vlasnike u Crnoj Gori, odlučili su da ih preregistruju na svoje ime. Međutim, osim dažbina Srbiji, oni bi za to trebalo da u crnogorski budžet uplate u proseku oko 250 EUR.


(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 22. jul 2009. godine)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.