Izvor: Novosti | Ponedeljak, 22.04.2019.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uspešne prve tri godine PTT Petoletke - U planu otkup hala i širenje tržišta

(Foto: Facebook)
Svi su nekada bili njeni radnici, a danas su vlasnici. PPT "Petoletka" broji 677 članova, a čak 676 su bivši zaposleni nekog od društava trsteničke "Prve petoletke". Kada su preduzeća otišla u stečaj, deo svojih otpremnina su uložili u osnivanje nove kompanije. Zakupili su "Petoletkin" prostor i opremu, sačuvali kupce i proizvodnju. Za sobom imaju tri uspešne poslovne godine i 200 novih kolega. Nadaju se da će uskoro otkupiti i proizvodne hale, pišu Novosti.

Od 14 preduzeća "Prve petoletke" dva su proglašena strateški važnim za odbranu - PPT "Namenska" i PPT TMO. Njihove obaveze su konvertovane u kapital i ona su postala državna. PPT "Armature" su privatizovane. Iz stečaja su prodati PPT "Delovi" iz Novog Pazara. Od deset preostalih, radnici akcionari su zakupili prostor i opremu devet nekadašnjih "Petoletkinih" društava.

- Bili smo društveno preduzeće i čekali smo privatizaciju. Posle tri neuspešna poziva, završili smo u stečaju Imali smo prevelike troškove. Samo smo na kamate davali milion evra godišnje. Sa stečajem bi stala proizvodnja i izgubili bismo kupce i tržište. U Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede su nas savetovali da nađemo firmu koja bi zakupila prostor i nastavila proizvodnju. Rešili smo da to sami uradimo - objašnjava Ljubisav Panić, direktor novoosnovane PPT "Petoletke", a nekadašnji direktor Holdinga "Prve petoletke".

Radnici su odvojili po 500 EUR od svojih otpremnina i 4. januara 2016. registrovali novo preduzeće. Od stečajnih upravnika, zakupljen je prostor preduzeća u stečaju.

- Otkupili smo i započetu proizvodnju i nastavali isporuke. Sačuvali smo proizvodnju, tržište i radna mesta. To je najveći uspeh ovog posla. Bili su potrebni hrabrost i poverenje da bismo počeli od nule - kaže Panić.

Po istom receptu život je nastavio i PPT "Zaptivke". U tih deset društava, pre stečaja, radilo je oko 1.500 ljudi. Većina je stečaj dočekala sa 45 do 50 godina, sa malo nade da će naći novi posao. U PPT "Petoletku" ulog od 500 EUR je uplatilo 676 akcionara, dok su "Zaptivni elementi" osnovani uz finansijsku injekciju 110 radnika.

- Prvih šest meseci je bilo jako teško. Dobavljači su imali razumevanja i nisu zahtevali potraživanja, ali nije bilo lako obezbediti obrtna sredstva - priseća se Panić.

- Sada već imamo tri pozitivna bilansa, tri pozitivne poslovne godine. Svake godine smo povećavali broj radnika. Danas nas je 860. Izmirujemo sve svoje obaveze, poreze i doprinose. U "Zaptivcima" radi 140 ljudi. Znači da je sačuvano 1.000 radnih mesta. Jedna trećina nije - dodaje on.

Svi koji su hteli, uključeni su, kaže Panić, i dodaje da se plate kreću oko 300 EUR, jer ne smeju da pređu od 36 do 37% prihoda. Toliko odlazi i na materijal, a plaća se i zakup. Svake godine u budžet uplate milion evra poreza i doprinosa.

- Još da otkupimo prostor i opremu i mi smo došli do preduzeća. Kao u privatizaciji, samo smo išli težim putem - ponosno dodaje Panić.

Da odluka nije bila laka, potvrđuju i radnici vlasnici. Niko nije mogao da garantuje da će poduhvat uspeti i sačuvati im posao.

- Pune 32 godine radim u "Petoletki". Priznajem, bilo je mnogo ljudi koji su sumnjali da ćemo uspeti u našoj nameri. U početku je bilo mnogo teško. Šest meseci smo radili za minimalac. Jesmo suvlasnici, ali nismo dosad delili dobit. Skupljali smo sredstva da kupimo prostor i opremu. Da nismo to uradili, ne bismo sačuvali tržište i proizvodnju - kaže Dragan Stanojčić iz Samostalnog sindikata.

Stanojčić dodaje da su svi morali da sebi uskraćuju neke druge stvari, jer su umesto u decu studente uložili u firmu.

- I dobro je ispalo. Ne kajem se. Mi sada zapošljavamo i nove, mlade ljude. Ako kupimo prostor, više nećemo plaćati zakup. Taj novac ćemo moći da preusmerimo na novu opremu i zarade - ističe on.

Inače, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine četiri "Petoletkina" društva u stečaju. Ukupna procenjena vrednost je 443,4 mil USD.

Prodaju se objekti "Hidraulike", "Remonta i energetike", "Ishrane" i "Prometa". Rok za podnošenje ponuda je 17. maj, a za sadašnju kompaniju najvažnija je imovina "Hidraulike" u kojoj obavljaju proizvodnju.

Prethodno je oglašena i prodaja imovine firme PTT Kočna tehnika.Manja administracija, ista proizvodnja

Iinteresantno je kako firma danas posluje uspešno, a prethodna je otišla u stečaj.

- Stara društva su bila opterećena obavezama i kamatama. Nije bilo načina da ostvarimo tolike prihode. Svako društvo je imalo svoju administraciju, finansije, komercijalu... Sada devet društava ima zajedničke službe. Samo je proizvodnja ostala kakva je bila - objašnjava Ljubisav Panić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.