NavMenu

Osiguravajuća društva predložila Ministarstvu finansija izmenu zakona u vezi sa životnim osiguranjem

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2009. 15:07
Komentari
Podeli

Fond za razvoj osiguranja predstavio je, u saradnji sa svih dvanaest osiguravajućih kuća koja se bave životnim osiguranjem u Srbiji, niz izmena i dopuna zakonskih odredbi sa ciljem da podstakne razvoj osiguranja.

Predložene izmene svrstane su u tri grupe- uvođenje poreskih podsticaja u slučaju zaključivanja ugovora o živtnom osiguranju, izdavanje dugoročnih hartija od vrednosti i unapređenje uslova za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju. Te izmene odnose se na Zakon o porezu na dohodak građana, Zakon o porezu na dobit preduzeća, Zakon o doprinosima za socijalno osiguranje, Zakon o osiguranju i Zakon o javnom dugu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić rekao je da industrija osiguranja u Srbiji mora biti značajno razvijenija i naglasio da samo 2,5% naših građana ima polisu životnog osiguranja, a da premija po glavi stanovnika iznosi 10 EUR.

- Ministarstvo finansija će iznete predloge razmatroti u što skorijem roku i sa Narodnom bankom i, ako zatreba, predstavnicima MMF - rekao je Ilić na današnjem (21. jul 2009. godine) sastanku u Ministarstvu finansija.

Emisija dugoročnih hartija od vrednosti bi, prema rečima generalnog direktora "Delta Generali" osiguranja Nebojše Divljana, trebalo da bude u stranoj valuti tj. evrima, sa rokom dospeća preko 10 godina i kamatnom stopom do 6,5%, koliko na primer iznosi u Hrvatskoj.

Međunarodna aktuarska kompanija "Milliman" predstavila je studiju o povezanosti životnog osiguranja i ekonomskog rasta jedne države, kao i o značaju prikupljanja dugoročne štednje preko životnog osiguranja.

- Što je tržište osiguravajuće industrije razvijenije, to će i zemlja beležiti viši ekonomski rast, ali taj proces neizostavno zahteva podršku Vlade - istakao je Francesco Filacchioni, predsednik kompanije "Milliman".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.