Izvor: Jutarnji list | Ponedeljak, 22.04.2019.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrika budućnosti u komšiluku - Slovenački gradić postaje središte proizvodnje robota u EU

(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Japanska fabrika Yaskawa, koja ima kapacitete za proizvodnju čak deset hiljada robota godišnje, a koja je otvorena u slovenskom gradiću Kočevje, učiniće to mesto središtem proizvodnje robota u Evropskoj uniji.

Fabrika se nalazi nadomak Čabra i Delnica, na samoj hrvatsko-slovenačkoj granici, a otvorena je pre desetak dana. Ta investicija vredna čak 25 mil EUR, trebalo bi da industrijskim robotima snabdeva skoro 80% evropskog tržišta.

Direktor slovenačke Yaskawe, Hubert Kosler rekao je da je ta kompanija jedna od najvažnijih korporacija za proizvodnju industrijskih robota na svetu.

- Još od sredine devedesetih prisutna je u Sloveniji, u Ribnici, gde imamo postrojenje za proizvodnju aplikacija koje se integrišu u robote. No, sve do prošlog ponedeljka nigde u Evropi Yaskawini roboti se nisu proizvodili, već bi dolazili iz centralnih skladišta po Evropi u Ribnicu i tamo bi se radilo na njima. Ovo je prvo Yaskawino postrojenje za proizvodnju industrijskih robota u Evropi, nakon Japana i Kine - istakao je Kosler.

Kako je objasnio to su uglavnom Motoman robotske ruke namenjene industriji, koje mogu zameniti čoveka na najtežim i najopasnijim poslovima, zbog čega su potrebne u različitim granama proizvodnje, a potražnja raste iz dana u dan.

Rađene su različite studije kojima je cilj bio da pokažu gde bi takvo postrojenje bilo najbolje napraviti. Analizirano je više evropskih država, među kojima je i Slovenija, te su sve studije pokazale da je fabriku najisplativije izgraditi u Kočevju, kaže Kosler.

Dogovoreno je da će državni budžet kompaniji vratiti 23% od uloženih 25 mil EUR i to u novcu (ne, na primer, oslobađanje od donacija, komunalnih doprinosa i drugih sredstava), čim se postrojenje izgradi i proradi.

Slovenija je, kako je istakao u idealnom geostrateškom položaju - veoma je dobro povezana sa ostatkom Evrope, a delovi i gotovi proizvodi mogu se lako transportovati širom Evrope kroz različita prevozna sredstva do ostatka sveta.

- Yaskawa u svojoj ponudi ima 120 tipova industrijskih robota, a ovde u Kočevju proizvodićemo njih sedam. To su robotske ruke nosivosti sedam, osam, dvanaest, 25, 50, 180 i 225 kilograma, za koje je procenjeno da su najtraženije na evropskom tržištu - rekao je Kosler.

Dodao je da će tu fabriku odlikovati kratak rok isporuke i mogućnost prilagođavanja potrebama korisnika - proizvodiće robote otporne na ekstremne uslove, stanje vodene pare, isparavanje teških kemikalija, visoke i niske temperature.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.