NavMenu

Kraća radna nedelja povećava produktivnost - 4 radna dana za manji stres i bolje poslovne rezultate

Izvor: Kamatica Ponedeljak, 22.04.2019. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Savremeni život, njegov tempo, istovremena brzina i količina informacija kojom nas zasipaju svakog dana, brojne obaveze, poslovne i privatne, kratki rokovi – veliki su izvor stresa za svakoga.

Poslednjih godina svet se ubrzano razvija, a taj tempo se višestruko ubrzava, znatno brže od ljudske evolucije, što predstavlja veliki izazov za svaku osobu u društvu.

Kako bi se smanjio stres na poslu, u Japanu država preporučuje kasniji početak rada ponedeljkom, dok su neke kompanije u svetu otišle tako daleko da su "srezale" radnu nedelju na četiri dana, a zaposlene plaćaju kao da rade pet. To je doprinelo većoj produktivnosti, boljoj motivisanosti i manjoj količini stresa.

Britanski sindikati istrajni su u sprovođenju ideje da manje rada može doneti veću produktivnost i bolju ravnotežu privatnog života i rada. Ohrabreni su i činjenicom da je niz malih britanskih kompanija uveo četvorodnevnu radnu nedelju uz zadržavanje iste plate. I nisu zažalili. Kraća radna nedelja nije nepovoljno uticala na obavljanje radnih zadataka i poštovanje rokova. Naprotiv, zaposleni su zadovoljniji, a poslovni rezultati bolji.

Nedavno istraživanje među 3.000 zaposlenih u osam zemalja, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Nemačka, pokazalo je da skoro polovina ispitanih smatra da može da obavi sav svoj dnevni posao za pet sati u slučaju da ih niko ne ometa, ali većina njih radi više od 40 sati nedeljno uprkos tome. Mnogi naučnici ističu da rad pri kojem smo stalno spojeni na internet nije dobar za mentalno zdravlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.