Izvor: HINA | Nedelja, 21.04.2019.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Antarktiku otkriven 200 miliona godina star otisak stopala dinosaurusa

Ilustracija
Naučnici su tokom ekspedicije na Antarktiku otkrili fosilizovani otisak stopala dinosaurusa star oko 200 miliona godina.

Otkriven je otisak veličine ruke koji je ostavila životinja iz grupe arhosaurusa, saopštio je u sredu nemački Savezni institut za geonauke i prirodne resurse (BGR) u severnom Hanoveru. O kojoj tačno vrsti dinosaurusa je reč, za sada nije jasno.

Arhosaurusi (Archosauria) su uglavnom fosilna grupa organizama (podrazred) koja obuhvata red Thecodontia i podred Pseudosuchia (manji trijaski gmizavci) i dinosauruse, pterosauruse (leteće gmizavce) i današnje krokodile.

Naučnici su otkrili otisak u januaru 2016. na području severne Viktorijine zemlje, ali su njihova otkrića tek nedavno objavljena u stručnom časopisu "Polar research".

Kosti dinosaurusa već su ranije otkrivene u južnom delu Viktorijine zemlje, rekao je vođa ekspedicije BGR-a Andreas Lufer, ali u severnom do sada nije ništa pronađeno.

Osim toga, naučnici su otkrili fosilizovane ostatke šuma oko 1.700 kilometara od Južnog pola.

- To pokazuje da Antarktik pre otprilike 200 miliona godina nije bila ledeni kontinent kao što je danas - istakao je Lufer.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.