Izvor: Radio 021 | Nedelja, 21.04.2019.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

NASA objavila fotografiju zvezde u obliku peščanog sata

(Foto: sdecoret/shutterstock.com)
NASA je objavila nove fotografije Southern Crab Nebule koje oduzimaju dah, a povodom 29. godišnjice teleskopa Hubble.

Ime je dobila zbog sličnosti sa Crab Nebulom, a razlikuje se zbog specifične strukture u obliku peščanog sata. Crvena džinovska zvezda i zvezda belog patuljka nalaze se u centru magline formirajući binarni zvezdani sistem.

Slike dokumentuju zapanjujuće detalje kako crveni div neprestano izbacuje materijal koji je apsorbovao beli patuljak, a NASA je ovaj proces opisala kao "gravitacijski valcer", što za rezultat daje oblik peščanog sata. Kako zvezde nastavljaju svoj "ples", velike količine gasa šire se svemirom kao balon.

Kada se određena količina tog materijala povuče na belog patuljka, on takođe "eruptira" i stvara oblike. Zbog toga se stvara iluzija kao da maglina ima noge poput raka. Ove sjajne tačke verovatno su formirane zbog spoja hidrogena, azota, kiseonika i sumpora.

Southern Crab Nebula udaljena je 7.000 svetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazvežđu Kentaur. Prvi put je snimljena 1967. godine i tada se mislilo da je reč o običnoj zvezdi da bi se 1989. utvrdilo da je kompleksnija i da ima oblik peščanog sata. Hubble je snimio 1998. godine prvi put, a sada je napravio nove fotografije na kojima se vidi njen razvoj
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.