Izvor: Politika | Subota, 20.04.2019.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povlačenje lekova za infekcije urinarnog trakta - Utvrđene negativne reakcije na nervni sistem

(Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Lekovi koji sadrže cinoksacin, flumekin, nalidiksinsku i pipemidinsku kiselinu biće povučeni sa tržišta Evropske unije, a u skladu sa konačnom odlukom Evropske komisije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije privremeno će staviti van snage dozvolu za promet lekova koji sadrže pipemidinsku kiselinu.

Kako nezvanično saznajemo, to će biti urađeno jer su prilikom njihove primene zabeležene onesposobljavajuće, dugotrajne i potencijalno nepovratne neželjene reakcije, koje uglavnom utiču na mišićno-koštani i nervni sistem.

Medikamenti koji sadrže ovu kiselinu u širokoj su upotrebi u Srbiji, uglavnom za infekcije donjeg dela urinarnog trakta, za nebakterijski hronični prostatitis, nekomplikovani cistitis...

Pismo o povlačenju lekova, koje su potpisali predstavnici 14 farmaceutskih kuća, juče je dostavljeno zdravstvenim radnicima, a kako nezvanično saznajemo, u ponedeljak će se naći i na sajtu Agencije za lekove.

U pismu se lekarima saopštava da ne propisuju flourohinolonske antibiotike za terapiju faringitisa, tonzilitisa i akutnog bronhitisa, za prevenciju putničkih dijareja ili urinarnih infekcija koje se ponavljaju, za nebakterijske infekcije, za blage do umereno teške infekcije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.