NavMenu

Komisija ministarstva traži bolju zaštitu trudnica i porodilja

Izvor: Politika Subota, 20.04.2019. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku koja je osnovana sa ciljem da analizira primenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i sve pritužbe koje su stizale na račun ovog zakonskog akta, završila je rad i svoju analizu poslala na adresu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Očekujemo da će narodni poslanici raspravljati o izmenama i dopunama ovog zakona na prolećnom zasedanju, izjavila je u razgovoru za Politiku dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Ona je istakla da je ova komisija detaljno analizirala sve efekte Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je donet početkom jula prošle godine i čija je primena veoma brzo pokazala da su najviše pogođene porodilje koje imaju manje od šest meseci radnog staža, one koje su istog meseca dobile posao i otišle na trudničko bolovanje, kao i žene koje imaju visoka primanja.

Zbog toga je prošlog decembra predloženo ministrima rada i finansija da se porodiljama sa visokim platama, umesto sadašnjih tri, obračunava pet prosečnih republičkih zarada, da se za porodilje koje imaju manje od šest meseci staža odredi zakonski minimum naknada koji neće biti degradirajući, a to važi i za žene koje su otvorile trudničko bolovanje istog meseca u kome su se zaposlile.

– Prateći primenu ovog zakona u praksi, komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku ustanovila je da su pogođene i one porodilje koje se na posao vraćaju pre navršenog prvog rođendana deteta. Zbog svega toga, mislim da će izmene i promene ovog zakona biti opsežnije – naglasila je dr Đukić Dejanović, dodajući da se i premijerka Srbije Ana Brnabić aktivno uključila u rad Saveta za populacionu politiku.

Kako Politika nezvanično saznaje, upravo je Ana Brnabić insistirala da žene sa visokim primanjima, čija je naknada na porodiljskom bolovanju novim zakonom ograničena na maksimum tri prosečne plate, dobijaju naknadu u iznosu od pet prosečnih plata u Srbiji, jer su one zarađivale mnogo više.

Narodna poslanica i predstavnica inicijative "Mame su zakon" Tatjana Macura podseća da ova inicijativa zahteva izmenu odredbi onih tačaka Zakona koje ugrožavaju porodilje koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate. Njihov predlog izmene zakona sadrži jasne tačke, među kojima je i ta da nijedna porodilja ne sme da prima nadoknadu manju od minimalca u Srbiji.

– Mi tražimo da porodilje dobiju fiksni deo naknade koja je u visini minimalca, bez obzira na to da li su (ne)zaposlene i kolika im je dužina radnog staža. Treba imati na umu da veliki broj majki u Srbiji ili nema zaposlenje, ili radi na crno ili nema "vezani" radni staž kod istog poslodavca, a zakonodavac postavlja uslov da imaju 18 spojenih meseci radnog staža da bi ostvarile pravo na punu nadoknadu plate. U nezavidnoj poziciji nalaze se žene sa visokim primanjima, jer su mnoge od njih uzimale kredite pre odlaska na porodiljsko odsustvo koje sada teško vraćaju, jer primaju prosek od tri republičke plate – ističe ova narodna poslanica.


Naša sagovornica izražava sumnju da će se izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom naći pred poslanicima u prolećnom zasedanju, jer su predložene izmene toliko obimne da zahtevaju menjanje gotovo celog zakona, a za to nema sredstava u budžetu.

Tatjana Macura podseća da su predstavnici Inicijative "Mame su zakon" krajem februara podneli Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, jer država svojim najvišim zakonodavnom aktom garantuje posebnu zaštitu trudnicama i porodiljama. S obzirom na to da je taj predlog podržao 31 narodni poslanik, Ustavni sud mora da da ocenu ustavnosti.

Do zaključenja ovog broja Ministarstvo rada nije odgovorilo na pitanja Politike o predloženim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i tome kada bi one eventualno mogle da se nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.