Izvor: eKapija | Subota, 20.04.2019.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

VESIĆ: Renomirana agencija Moody's ocenila povoljno kreditni rejting Beograda

(Foto: beograd.rs)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u subotu (20. aprila) da je renomirana američka agencija za kreditni rejting Moody's (Mudis) objavila 10. aprila 2019. godine procenu kreditnog rejtinga Beograda koja je veoma povoljna za naš grad i pokazuje da se on uspešno ekonomski oporavlja od bankrota u koji ga je dovela prethodna vlast 2013. godine i da se ekonomski uspešno razvija.

Vesić je rekao da periodični izveštaj agencije za kreditni rejting Moody's ocenjuje kreditni profil grada Beograda (Ba3) ocenom da odražava zdrav operativni učinak i povećani kapacitet samofinansiranja, kao i poboljšanu i zadovoljavajuću poziciju likvidnosti, saopšteno je na sajtu Beoinfo.

– Rejting uzima u obzir i dalje relativno visoku stopu zaduženosti grada zbog duga od 1,2 mlrd EUR koje je ostavio prethodni gradonačelnik, ali agencija Moody's konstatuje da nivo zaduženosti Beograda opada i konstatuje da je naš grad središte srpske nacionalne privrede – istakao je zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić je rekao da agencija Moody's konstatuje da "kreditni izazovi obuhvataju visoke potrebe grada za investicijama".

– Rukovodstvo grada je svesno da su za razvoj našeg grad neophodne nove investicije i zato poslednje tri godine svake godine izdajemo građevinskih dozvola za preko milion kvadrata i veoma smo otvoreni za investicije – rekao je Vesić i dodao da je zato nezaposlenost u Beogradu danas ispod 10%, a pre samo šest godina bila je skoro 24%.

Prema njegovim rečima, agencija Moody's je u svom izveštaju konstatovala da grad Beograd uživa veliku verovatnoću da će dobiti izuzetnu podršku Vlade Srbije (Ba3) što je potvrda politike predsednika Vučića koji uvek pomaže rad svih lokalnih samouprava ali najviše Beograda koji čini 40% srpskog bruto domaćeg proizvoda.

Vesić je konstatovao da izveštaj američke agencije za kreditni rejting potvrđuje da se u Beogradu "vodi domaćinska i odgovorna ekonomska politika zbog koje se naš grad uspešno razvija."
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.