NavMenu

Pasulj iz Kirgistana, a luk iz Kine - Srbija veliki uvoznik voća, povrća, mesa

Izvor: Večernje novosti Subota, 20.04.2019. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Nekada čuvena po poljoprivrednoj proizvodnji i hrani, Srbija je veliki uvoznik voća, povrća, mesa. Razloga za ovakvo stanje je mnogo - od toga što sve manje proizvodimo, što bolje uslove i cene tražimo od inostranih kupaca, a slobodno tržište kome svi težimo ukinulo je zaštitu koju su mnoge namirnice imale od države.

Rezultat je da se nedostatak hrane nadoknađuje uvozom, čemu se raduju i trgovci i uvoznici jer su "preko granice" cene povoljnije nego kod domaćih proizvođača, jer tamo je domaća roba na ceni, baš kao i domaći proizvođači.

Građani su već odavno prestali da se čude što nam pasulj stiže iz Kirgistana i Argentine, beli luk iz Kine, zelena salata iz Španije, Italije i Tunisa, šargarepa iz Rusije i Engleske, paprika i krastavci iz Turske, Grčke, Albanije i Makedonije.

Većina povrća i voća stiže iz ovih zemalja kada mu nije vreme kod nas.- Naša zemlja nije decidirano zabranila proizvode od GMO, zato imamo slabo razvijeno stočarstvo, pa uvozimo meso i mleko i proizvode, koji su dobijeni od životinja hranjenih GM sojom i kukuruzom - upozorava profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista.


- Kod voća i povrća postoje dva razloga, jedno je zbog sezonskog pristizanja, pa na Mediteranu ono zri mesec dana ranije nego kod nas, a drugo, poljoprivrednici, naročito u EU, dobijaju po pet i više puta veće subvencije od naših poljoprivrednika. Austrijski voćar dobija 900 EUR subvencije po hektaru, a naš 33. Tu nema takmičenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.