Izvor: Energetika.ba | Petak, 19.04.2019.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Energetskom samitu u Neumu različiti stavovi o reformi gasnog sektora u BiH -

Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)
Na nivou BiH potrebno je usvojiti zakon o električnoj energiji i gasu, glasi jedna od preporuka sa 5. energetskog samita, koji je u protekla tri dana održan u Neumu.

Nakon samita, koji je završen u četvrtak, 18. aprila, i koji je okupio više od 600 učesnika, zaključeno je da je on bio veoma uspešan. Između ostalog, poručeno je i da je potrebno unaprediti koordinaciju svih učesnika u ovom sektoru.

- Dogovoreno je da u naredna tri jeseca zajedno pokušamo da otkočimo proces reformi kada je u pitanju zakon na nivou BiH, a onda da se i kroz entitetske zakone ubace obaveze koje proizlaze iz evropskih direktiva - rečeno je poslednjeg dana 5. energetskog samita.

Na samitu je govoreno i o reformi gasnog sektora u BiH, odnosno, o njegovim perspektivama u energetskoj tranziciji. Tokom tog panela čuli su se drugačiji stavovi iz RS i FBiH.

Ljubo Glamočić, direktor preduzeća Gas–Res, ocenio je da u praksi ima problema zbog neusklađenosti propisa. On smatra da je u ovom sektoru malo urađeno, pre svega zbog politike koja je, kako je rekao, preuzela primat nad ekonomijom.

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, smatra da je trenutno najbitnije to što su obezbeđene dovoljne količine gasa, ali je imao i predloge.

- Uvek potenciram stvaranje i drugog izvora, jer to predstavlja sigurnost snabdevanja, odnosno, osnov koji zastupa i Energetska zajednica. Kada imate više izvora, omogućićete da imate sutra i trgovaca, a ne da bude samo ruski gas, već možda i američki… Time ćete imati i otvoreno tržište - ocenio je Salkić.

Goran Frančić, konsultant u USAID EIA, smatra da je šteta što u BiH ranije nije dovedena konkurencija, odnosno, što tržište nije ranije uređeno.

- Ne govorim da će možda pojeftiniti gas, ali će, možda, energetska usluga biti kvalitetnija i kupci će biti sigurno zadovoljniji ako imaju mogućnost izbora. U ovom sistemu kakav je sada jednostavno nemate alternative. To je ono što su izgubili korisnici u BiH - kazao je Frančić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.