Izvor: Tanjug | Petak, 19.04.2019.| 13:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropa uložila 27 mlrd EUR u vetroelektrane u 2018. godini

Ilustracija
Evropa je uložila 27 mlrd EUR u nove vetroelektrane u 2018. godini, čime će se finansirati rekordna količina novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra, pokazao je godišnji izveštaj kompanije WindEurope.

- Energija iz vetra zauzela je 60% svih novih ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije u Evropi prošle godine - izjavio je izvršni direktor WindEurope Džil Dikinson, a prenosi portal News Europe

To je, kako kaže, bila rekordna godina za količinu instaliranih novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra.

- Smanjenje troškova znači da investitori sada dobijaju više megavata (MW) po evru koji ulože. Ali Evropa mora nastaviti da ulaže značajna sredstva u energiju vetra ako želi da ostvari zadati cilj od 32% obnovljivih izvora energije do 2030. godine - izjavio je Dikinson, dodajući da novac postoji, ali da nema dovoljno isplativih projekata.

Prošlogodišnji uloženi iznos sličan je kao i u prethodnim godinama, ali će zahvaljujući smanjenju troškova, posebno u sferi ofšor vetroelektrana (priobalnih), biti iskorišćen za finansiranje rekordnih 16,7 gigavata (GW) novih kapaciteta.

Trenutno, jedan megavat (MW) novih kapaciteta onšor vetrolektrana (na kopnu) zahteva 1,4 mil EUR kapitalnih izdataka, dok je u 2015. to iznosilo 2 mil EUR.

S druge strane, jedan MW novih ofšor vetroelektrana zahteva 2,5 mil EUR ulaganja, u poređenju sa 4,5 mil EUR koliko je to bilo u 2015. godini.

Najveći deo budućih novih kapaciteta koji su najavljeni prošle godine odnose se na onšor vetroelektrane - 12,5 GW.

U izveštaju se, takođe, ističe da su severna i zapadna Evropa još uvek zaslužne za većinu novih ulaganja, pri čemu je Velika Britanija bila najveći investitor, uglavnom u ofšor vetroelektrane, a odmah iza nje je Švedska.

Ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi su, pak, iznosila tek 4% od ukupnog iznosa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.