Izvor: Tanjug | Nedelja, 21.04.2019.| 17:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

DAČIĆ: Brza železnica između Beograda i Budimpešte važna tačka Novog puta svile

Ivica Dačić (Foto: Nebojsa Markovic/shutterstock.com)
Nova brza železnica između Beograda i Budimpešte, za koju i druge države u regionu izražavaju interes za povezivanje, biće simbol Srbije na evropskom kontinentu i jedna od važnih tačaka Novog puta svile, poručio je u petak, 19. aprila šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Obraćajući se na otvaranju Treće međunarodne naučne konferencije - "Pojas i put: Srbija i inicijativa 16+1; iskustva, dostignuća i perspektive", Dačić je rekao da je geostrateški položaj otvorio našoj zemlji mogućnost da bude jedna od tačaka ukrštanja Novog puta svile i Ekspresne pomorsko-kopnene linije Kine i Evrope.

Podsetio da je pre samo nedelju dana u Dubrovniku održan Osmi samit premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem je učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, i da nas, kako je rekao, svega nedelju dana deli od Drugog međunarodnog foruma "Pojas i Put" u Pekingu, koji će biti održan 25-27. aprila, uz učešće predsednika Aleksandra Vučića, pored 37 drugih šefova država i vlada, predstavnika 137 zemalja i 80 međunarodnih organizacija, kao i oko 2.000 delegata na raznim nivoima.

Upravo je na tom Osmom samitu Kina-CIEZ u Dubrovniku potvrđena vitalnost ovog mehanizma saradnje, što se manifestovalo prvim proširenjem formata od njegovog ustanovljavanja, prijemom Grčke u punopravno članstvo, rekao je Dačić i dodao je prerastanje mehanizma "16+1" u "17+1" nosi velike potencijale, imajući u vidu međunarodni i regionalni značaj Grčke, njen strateški položaj na raskršću Evrope, Azije i Afrike i ekonomski potencijal za sveukupnu trgovinsku saradnju između Kine i Evrope.

Peking će sledeće sedmice biti u centru pažnje međunarodne zajednice, a Srbija je spremna da pruži svoj doprinos uspehu ovog međunarodnog foruma koji je van svake sumnje jedan od najznačajnijih ove godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.