NavMenu

U Britaniji detaljno istražuju kako zagađenje vazduha utiče na ljudsko telo

Izvor: BBC News na srpskom Petak, 19.04.2019. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: LanaElcova/shutterstock)
London je uveo jednu od najhrabrijih mera u pokušaju da reši problem zagađenja vazduha. Hiljade vozača odnedavno plaćaju novu naknadu za ulazak u centralni deo grada. Ideja je da se u gradu smanji broj vozila, a samim tim i zagađenje vazduha.

Istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko decenija pokazuju da gasovi kao što su azotni dioksid i sitne čestice, poznate kao čestične materije, prodiru duboko u telo i izazivaju teške zdravstvene probleme.

Najočiglednije su posledice koje zagađenje ima na disajne puteve - kod onih koji pate od astme zagađen vazduh može izazvati hronične probleme i asmatične napade.

- Morao sam da ostanem budan jedne noći zato što mi je bilo jako loše zbog zagađenja vazduha - rekao je desetogodišnji Alfi. - Zagađen vazduh može da vam ošteti pluća, čak i mozak, može da ošteti skoro sve što je u vašem telu.

Alfi je učenik osnovne škole koja se nalazi u blizini prometne londonske ulice i jedan je od 300 dece iz glavnog grada Velike Britanije koji učestvuju u jednom istraživanju.

Deca koja učestvuju u ovom projektu nose specijalni ranac za praćenje vazduha, opremljen instrumentima za merenje azot-dioksida i najmanjih čestica, nazvanih PM2.5.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da dokaže da udisanje prljavog vazduha u ranom uzrastu može da ostavi dugoročne posledice.

Istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju u jako zagađenim ulicama imaju manji kapacitet pluća od onih koji rastu u čistijim područjima - u proseku za 5% prema studiji u Londonu.

Zagađenje vazduha može da pogorša i druge respiratorne probleme, poput hroničnog bronhitisa, a smatra se da je i karcinom pluća povezan sa vazduhom koji udišemo.

Doktor Ben Baret sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji je uključen u istraživanje sa rančevima, kaže da se deca rođena u zagađenijem okruženju suočavaju sa većim izazovima u životu.

- Nije nužno da se zbog zagađenja razbole, ali njihovo telo postaje manje sposobno da se nosi sa izazovima tokom adolescencije i odrastanja.

Pluća mogu oštetiti i čestice PM2.5 kada se nađu duboko u alveolama odakle se kiseonik prenosi u krvotok. Utvrđeno je da ove sitne čestice mogu da uđu u kardiovaskularni sistem i cirkulišu kroz telo. Ovo može dovesti do blokiranja arterija, a povećava i rizik od moždanog udara, kao i od bolesti srca i srčanog udara.


Postoje i dokazi da čestice mogu da dođu do mozga, pa istraživači pokušavaju da otkriju potencijalne efekte na stanja kao što je demencija.

Velika kineska studija prošle godine ukazala je na vezu između zagađenja i sniženih kognitivnih performansi, dok je britanska studija objavljena nedavno ukazala na vezu sa psihotičnim epizodama kod tinejdžera.

Prema rečima profesora Džonatana Griga sa Kvin Meri univerziteta u Londonu, vodećeg istraživača uticaja zagađenja vazduha na decu, sve je više dokaza o brojnim posledicama zagađenja.

Nova istraživanja isputuju zašto se bebe u najzagađenijim područjima rađaju prerano i zašto su sitnije od beba rođenih na drugim mestima.

Mala studija, koja je još u toku, istražuje uticaj zagađenja na posteljicu. Za sada su istraživači uočili crne tačke koje izgledaju slično česticama zagađenja uočenim u ćelijama pluća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.