Izvor: Dnevnik | Petak, 19.04.2019.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Žene u IT sektoru mogu da obezbede ekonomsku samostalnost - VOICT obučio njih 30, od kojih 5 već imaju posao

Ilustracija
IT kompanije koje traže novu radnu snagu mogu da računaju i na 30 devojaka, koje su uspešno završile kurs IT Girls. Ovu edukaciju je treći put organizovao Vojvođanski IKT klaster (VOICT), sada u saradnji sa FAKT projektom i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Polaznice su od septembra pohađale programiranje, a pred njima su sada novi izazovi kada se očekuje da nadograde svoje znanje kroz prakse ili zaposlenje u nekoj od IT kompanija, uz podršku klastera.

- Tokom kursa zaposlilo se već pet devojaka. U narednom periodu ćemo za sve ostale pokušati da pronađemo praksu ili zaposlenje u članicama Vojvođanskog IKT. U Novom Sadu imamo više od 250 IT kompanija, verujem da ćemo uspeti da nađemo posao i za ove devojke - kaže direktor VOICT-a Milan Šolaja.

Ideja Klastera je da osnaži žene u IT industriji i da ih podstakne da se više uključe u ove poslove. Kako tvrdi Šolaja, žene u ovoj oblasti mogu da obezbede ekonomsku samostalnost, kao i druga prava i slobode.

- Treba naglasiti da ima dosta zabluda po pitanju prekvalifikacija i kurseva u IT, odnosno da je nemoguće postati inženjer ili junior programer samo sa završenim kursom. Mi možemo ljudima, koji imaju sklonosti ka ovim temama i koji su spremni da odvoje značajno vreme i ulože ga u sebe kroz ovakvu vrstu intenzivnih edukacija, da obezbedimo minimalni set znanja i veština koji im omogućava da odškrinu vrata IT sektora - naglašava Milan Šolaja.

Jedna od polaznica kursa, Tamara Zagorčić, rešila je da se prijavi na obuku, jer je oduvek bila zainteresovana za programiranje. Kao molekularni biolog nije mogla da pronađe posao.

- Bilo je izazovno učiti sve novo kroz šta ranije nisam prolazila, ali uz odlične predavače koje smo imali, sve je bilo lako - navodi Zagorčićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.