Izvor: Beta | Petak, 19.04.2019.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusija od 1. juna 2019. zabranjuje izvoz nafte i uglja u Ukrajinu

Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Rusija će zabraniti izvoz naftnih proizvoda i uglja u Ukrajinu od 1. juna, prema ukazu vlade koji je u četvrtak (18. aprila 2019.) potpisao premijer Dmitrij Medvedev.

Kako prenosi ruska agencija TASS, Medvedev je opravdao ovu meru odlukom Ukrajine od pre nekoliko dana da proširi spisak ruskih proizvoda zabranjenih u Ukrajini, što je primoralo Rusiju da preduzme uzvratne mere.

Od 1. juna, ugalj, nafta, naftni derivati i još nekoliko ruskih industrijskih proizvoda neće moći više da se prodaju u Ukrajini. Za njih će biti potrebna posebna dozvola da bi se izvezli, rekao je ruski premijer, ali nije naveo koji su uslovi za dobijanje dozvole.

Prema ukazu zabranjuje se i uvoz niza ukrajinskih dobara u Rusiju, od odeće i obuće preko papira i kartona, kao i teške opreme, čeličnih cevi za naftnu industriju.

Prošle godine vrednost te uvezene robe bila je 250 mil USD, rekao je Medvedev. Ove mere uvedene su nekoliko dana pred drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini u koji su ušli dosadašnji predsednik Petro Porošenko i komičar Vladimir Zelenski, koji je bio u velikoj prednosti u prvom krugu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.