NavMenu

Ekonomski forum na Jalti, u fokusu saradnja u poljoprivredi - Na Krimu šansa za srpske građevinare?

Izvor: Sputnik Petak, 19.04.2019. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
U okviru petog Međunarodnog ekonomskog foruma na Jalti održana je sesija "Stvaranje sistema podrške poljoprivrednika i razvoj kooperacije" na kojoj je učestvovao i dr Vladan Pešić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je najavio saradnju u oblasti poljoprivrede.

- Na sesiji smo izneli pozitivna iskustva vezana za naše zadruge, za trenutno stanje u zadrugarstvu, za program koji već dve godine sprovodi Vlada Srbije, a koji se tiče pomoći zadrugama u finansijkom smislu. Izneo sam i svoja pozitivna iskustva, jer dve zadruge su na poslednjem konkursu dobile bespovratna sredstva, a upravo ono što je najvažnije jeste to da su koristile inovativna rešenja, a to su faktički novi proizvodi i nove metode koje traži tržište, a koji se do sada nisu proizvodili ili nisu u onom obliku i na onom nivou za koji postoji potreba na tržištu. Te nove inovativne stvari jesu proizvodnja ulja od smilja i lavande, a drugo je proizvodnja batata (slatkog krompira) i kašica od batata za potrebe dečije hrane - rekao je Pešić.

Pešić ističe da bi uskoro na Krimu mogla da započne realizacija jednog od tri projekta.

- Taj projekat je upravo proizvodnja smilja i lavande, s obzirom da postoji veliko interesovanje ne samo od određenih kooperanata, koji bi rado ušli u to, nego što je mnogo važnije i od određenih korporacija koje su zainteresovane da taj projekat finansiraju i nađu svoj vlastiti interes - naveo je profesor.

Pešić takođe dodaje da na Krimu postoji interesovanje i za proizvodnju slatkog krompira.

- Postoji interesovanje dve fabrike — jedne koja se tipično bavi proizvodnjom dečije hrane i još jedne farmaceutske firme, koja je ušla u zonu zdrave hrane i koja želi da investira u Srbiji. Reč je o firmi Biotek, koja je veoma poznata u Rusiji. Dalji razgovori predstoje nam ovih dana - rekao je Pešić, dodajući da se batat već gaji u okolini Šapca, a da Krim ima idealne uslove za navedene projekte.


Prilika za građevinare

Jedan od osnivača međunarodne organizacije Prijatelji Krima, Aleksandar Šešelj kaže da je na forumu svake godine sve više ljudi iz različitih delova sveta.

- To samo govori o rastu uticaja i značaja ovog foruma, kao i o posledicama ovakvih sastanaka. Ne znam koliko ste puta imali prilike da budete ovde, ali verovatno možete da uporedite kako Krim izgleda sada i kako je izgledao 2014. godine. Imali ste jednu ekonomiju u posrtanju, veoma nizak ekonomski standard, a sada se to već ubzano menja. Izgrađen je most koji spaja kontinentalni deo Rusije i Krim, novi aerodrom u Simferopolju i veoma mnogo se ulaže u putnu i svu drugu infrastrukturu. Svake godine kada dođem ovde vidim nešto novo što ranije nisam video. Mislim da sve zemlje i organizacije koje uzimaju učešće u ovom forumu iz ovoga izvlače velike koristi - kaže Šešelj.

On dodaje da ima još mnogo prostora za saradnju, a posebno veliku šansu, kako je ocenio, imaju građevinske firme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.