Izvor: Tanjug | Četvrtak, 18.04.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stranci će se lakše zapošljavati u Srbiji

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Ministar za rad Zoran Đorđević, obrazlažući predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca, rekao je da će biti pojednostavljeno zapošljavanje stranaca.

On naglašava da će zbog toga stranim investitorima bili olakšano ulaganje u našu zemlju.

- Ovaj zakon je pravi signal da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji zainteresovanost stranaca da rade u njoj i investitora da investiraju - naglasio je Đorđević.

Podsetio je da je Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen 2014. i da je već tada dao pozitivne efekte.

Kaže da je od početka njegove primene, od decembra 2014. do danas, Nacionalna služba za zapošljavanje izdala ukupno oko 33.160 dozvola za rad, novih i produženih.

Ministar je naveo da su otvorena prošle i pretprošle godine određena pitanja oko tog zakona u cilju pojednostavljenja procedura, izdavanja dozvole za rad i lakše primene propisa u praksi.

- Ovim trećim izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca doprinosi se efikasnijem postupanju nadležnih organa, zatim povoljnijem poslovnom okruženju i privlačenju stranih investicija - kaže Đorđević. - Ovaj predlog zakona prate istovremeno i izmene i dopune Zakona o strancima, kojima se vrši pojednostavljenje postupka prilikom pribavljanja odobrenja za privremeni boravak i preciziraju odredbe koje uređuju pribavljanje viza za duži boravak.

Na primer, dok je stranac još u postupku pribavljanja vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja i dok je još uvek u inostranstvu poslodavac može preduzeti aktivnosti pred NSZ u cilju izdavanja radne dozvole, napomenuo je ministar.

Predviđeno je, dodao je ministar, objedinjeno postupanje NSZ prilikom produženja radne dozvole za upućena lica i radnde dozvole za kretanje u okviru privrednog društva, kao i mogućnost izdavnja radne dozvole strancu kome je odobrena viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja.

Objedinjeno postupanje podrazumeva da se teret pribvljanja dokumentacije i drugo što je potrebno prebacuje na NSZ, čime je poslodavcu znatno olakšan postupak produženja radne dozvole.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.