Izvor: RTV | Četvrtak, 18.04.2019.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Subotički kardiolozi ulaze u "višu ligu" - U saradnji sa stručnjacima sa UKC Banjaluka izveli sofisticirane zahvate

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Subotički kardiolozi ulaze u "višu ligu" kada su u pitanju intervencije u angio sali, uz upotrebu sofisticirane tehnologije. Do sada su se radile, "osnovne intervencije", a u saradnji sa kardiolozima iz Banjaluke, od srede (17. aprila) i mnogo zahtevnije procedure koje daju još jedan pogled pred lečenje i sprečavaju komplikacije, a za koje očekuju da u budućnosti postanu rutinske.
Subotički stručnjaci u saradnji sa stručnjacima sa Univerzitetskog kliničkog centra iz Banjaluke izveli su prve zahvate koji predstavljaju, slikovito rečeno, višu ligu u kardiologiji.

- Naš cilj je da to postane procedura koja se rutinski radi, koja se izvodi u svakodnevnom radu u angio sali. Da bi nešto rutinski zaživelo, potrebno je izvesno vreme pre toga, jedan trening, koji će da se ostvaruje ne samo ovde u našoj ustanovi, već i u inostranstvu – kaže šef Angio sale dr Saša Dželebdžić.

Stručnjaci iz Banjaluke kroz operacije prenose kolegama iz Subotica svoja iskustva u intravaskularnom ultrazvuku, a to su intervencije koje se već tri godine kod njih smatraju za rutinske.

- Radićemo neke procedure koje zahtevaju određen stepen sofisticiranih tehnoloških poduhvata. Znači, da vidimo taj krvni sud i kako smo uradili tu proceduru, da ne bi bilo nekih budućih komplikacija – dodaje šef odeljenja interventne kardiologije UKC Republike Srpske dr Saša Lončar.

Angio sala u Subotici u funkciji je već godinu i po dana i značajno je doprinela unapređenju lečenja bolesti srca i krvnih sudova.

- Moram da pohvalim celu ekipu za vrlo predan rad. Uspeli smo za godinu i po dana da salu stavimo na noge, da funkcioniše u punoj meri, da je opremimo najsavremenijom opremom – kaže direktor Opšte bolnice u Subotici dr Slobodan Puškar.

Osim praktičnog rada, održana su i predavanja stručnjaka iz Banjaluke. Saradnja dve zdravstvene institucije se nastavlja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.