Izvor: Tanjug | Četvrtak, 18.04.2019.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Indijska avio-kompanija Jet Airways prestao sa radom, mogući otkazi za 20.000 radnika

(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Indijska avio-kompanija Jet Airways, najveći privatni avio-prevoznik u Indiji, obustavila je sve letove pošto s bankama nije postigla dogovor o privremenom finansiranju.

Investitori su "kaznili" akcije Jet Airways na početku trgovanja, izazvavši njihov pad od 34%, što je najveći dnevni pad akcija te kompanije, prenosi agencija Rojters.

Aktuelna vrednost kompanije je 260 mil USD, u odnosu na 1,6 mlrd USD na vrhuncu njene moći u 2005. godini.

Avio-kompanija se mesecima borila kako bi opstala na tržištu.

- Ovo je bila vrlo teška odluka, ali bez privremenog finansiranja, avio-kompanija jednostavno nije u mogućnosti da upravlja avio-prevozom putnika - navodi se u njenom saopštenju.

Kolaps avio-kompanije ogroman je udarac indijskoj avio-industriji koja se bori da zadovolji rastuću potražnju i pritom zadrži niske cene i troškove.

Iako je kompanija navela da se radi o privremenoj obustavi letova, mnogi smatraju da je zbog nedostatka finansija 20.000 radnih mesta u opasnosti.

Jet Airways je još prošle nedelje privremeno obustavio sve letove u međunarodnom saobraćaju do danas, a u međuvremenu je nastavio da leti na nekoliko linija u domaćem saobraćaju koristeći samo pet ATR aviona.

Jet Airways bio je deo Etihad Airways Partners grupacije avio-kompanija u kojima je Etihad Airways imao vlasnički udeo. Etihad Airways osim u Jet Airways-u ima vlasnički udeo u Air Serbia (49%).

Inače, Air Serbia je upravo od Jet Airways-a iznajmila širokotrupni avion Airbus A330 kojim obavlja letove za Njujork.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.