Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.04.2019.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

BioSens osvojio treću nagradu na prestižnom svetskom takmičenju za primenu veštačke inteligencije

Novosadski institut BioSens osvojio je treću nagradu na prestižnom takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi "Izazov za useve". U svetskom vrhu našao se tim istraživača Instituta u Ostinu, SAD - Gordan Mimić, Sanja Brdar, Milica Brkić, Marko Panić, Oskar Marko i Vladimir Crnojević. Ispred njih bili su nemački Institut Fraunhofer i Državni univerzitet Ajove, SAD.

Ovo takmičenje svake godine organizuje kompanija Syngenta (Sindženta), jedan od svetskih lidera u razvoju semena i agrohemije. Cilj je da se inovativnim idejama iz IT sfere ubrza razvoj novih sorti i hibrida.

Pred naučnike je ove godine postavljen zahtev da na osnovu više od pola miliona podataka o vremenskim prilikama i prinosima, od gotovo 2.500 hibrida kukuruza odaberu one koji su otporni na sušu i visoke temperature. BioSensovo rešenje spaja rezultate iz više naučnih oblasti i temelji se na razvoju meteoroloških indikatora i naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

- Ovo je veoma važan rezultat ne samo za Institut, već i za celokupnu srpsku poljoprivredu. U poslednjih sedam godina smo imali čak tri suše, a ovaj trend klimatskih promena će se nastaviti i u narednom periodu. Na nama je da reagujemo najbolje što možemo i prilagodimo poljoprivrednu proizvodnju, a u tome nam pomažu visoke tehnologije poput veštačke inteligencije - rekao je dr Gordan Mimić, koji je u finalu predstavio rešenje BioSensa.

Podsetimo, Institut BioSens ove godine dobio je od portala eKapija priznanje za društvenu korisnost Aurea 2019, za projekat Digitalna farma.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.