Izvor: Beta | Ponedeljak, 20.07.2009.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Čačku još dva velika preduzeća nisu privatizovana - "Fabrika reznih alata" i "Sloboda"

(Foto: b)

U Čačku je do sada privatizovana 41 društvena firma, a na privatizaciju čekaju još dva velika preduzeća, rečeno je danas (20. jul 2009. godine) novinarima u čačanskom ogranku Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema podacima Samostalnog sindikata, 38 čačanskih društvenih firmi prodato je na aukciji, a tri su prodate putem tendera, pri čemu su kupci bili čačanski privatnici, ali i kompanije iz Grčke, Izraela, Bugarske i Austrije.

Većina radnika je nezadovoljna privatizacijom, naveli su u Sindikatu, uz napomenu da je Agencija za privatizaciju Srbije raskinula kupoprodajne ugovore za nekoliko preduzeća, među kojima su "Pks-latex", "Autoservis" i "Hidrogradnja".

U nekoliko privatizovanih preduzeća radnici često štrajkuju zbog neredovnih plata i ostalih doprinosa, kažu u Sindikatu i kao primer navode "Fabriku hartije", Slap grupu, "Niskogradnju" i "Ugopromet".

Prema podacima Samostalnog sindikata, u Čaćku na privatizaciju čekaju još samo dva velika preduzeća - "Fabrika reznih alata" i "Sloboda", koja su u okviru priprema za privatizaciju smanjila broj radnika.

U "Fabrici reznih alata" je, posle trećeg socijalnog programa, ostalo oko 550 radnika, dok je u fabrici aparata za domaćinstvo "Sloboda" ostalo oko 200 zaposlenih.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Fabrike reznih alata Milan Vidaković izjavio je novinarima da do kraja godine očekuje treći pokušaj tenderske prodaje fabrike i da se za kupovinu interesuje jedna velika ruska kompanija.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u Čačku osim "Fabrike reznih alata" i "Sloboda" aparata na privatizaciju čekaju i proizvođač voća i povrća "Fungi voće" i čačanski radio i televizija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.