Izvor: Danas | Ponedeljak, 20.07.2009.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bez licence ostalo pet agencija - građani u prvih šest meseci podneli 90 prijava protiv organizatora putovanja

Na adresu turističke inspekcije u prvih šest meseci ove godine stiglo je 90 prijava građana protiv agencija, pet je u prvoj polovini 2009. ostalo bez dozvole za rad, a Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pokrenulo je postupak za oduzimanje licenci još dvema turističkim agencijama, rečeno je "Danasu" u ovom ministarstvu.

- Više od polovine prijava bilo je opravdano (48), dok su u 14 slučajeva, posle posredovanja turističkog inspektora, agencije vratile putnicima više od 260.000 dinara za ugovorene i plaćene, a neizvršene ili nepotpuno izvršene usluge. U celoj prošloj godini podnete su 434 prijave, a sedam agencija je izgubilo licencu, ali je u ovoj godini broj žalbi manji u odnosu na isti period prošle, i ta tendencija opadanja broja prijava traje poslednje dve godine. Pokazalo se da su putnici sve bolje informisani i upućeni u svoja prava i način njihove zaštite, ali i da su agencije sve bolje organizovane i preciznije u pravljenju opštih uslova putovanja - ističe načelnica odeljenja u sektoru za turizam Ministarstva ekonomije Brankica Bajat i dodaje da je sve manje nezadovoljnih putnika.

Sagovornica "Danasa" kaže kako se najčešće primedbe koje građani imaju na rad turističkih agencija odnose na slučajeve neizvršenja ili nepotpunog izvršenja usluga.

- Nezadovoljni su komforom, koji je obično manji nego što je navedeno, često se žale na to da nema klime, mini bara, ali i da oprema sobe nije odgovarajućeg standarda, da smeštajni objekti nemaju programom utvrđene sadržaje, da je udaljenost od plaže mnogo veća nego što je rečeno - napominje Bajat.

Osim oduzimanja licence, protiv agencije može da se pokrene i prekršajni postupak po zahtevu turističkog inspektora. Ovakvi sporovi vode se kod nadležnih sudija za prekršaje, a Zakon o turizmu propisuje da je jedan od osnovnih uslova da agencija dobije licencu taj da joj ista u upravnom postupku već ranije nije oduzeta.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) još nisu sumirali rezultate tokom prve polovine 2009, ali su prošle godine udruženju stigla 124 prigovora protiv 38 turističkih agencija. Razlozi za nezadovoljstvo putnika su, kažu u "Juti", neadekvatna realizacija aranžmana, ali je i činjenica da agencije svoj posao mnogo bolje rade iz godine u godinu. Turisti koji su poslednjih godina letovali isključivo u aranžmanu turističkih agencija, kažu da one bolje rade zbog sve jače konkurencije, jer samo jedan propust klijenta odvodi u neku drugu agenciju.

- Godinama letujem preko agencija i biram uglavnom veće i poznatije, mada to ne mora da bude nikakva garancija. Imao sam loše iskustvo sa jednom agencijom u Turskoj pre dve godine, ali sam sa tom istom prošle godine u Grčkoj bio više nego zadovoljan - kaže Mirko S. iz Beograda. On kaže da su njegovi prijatelji letovali sa malom, privatnom agencijom na Halkidikiju i da "nisu imali ni jednu zamerku na organizaciju".

S druge strane, ima i onih koji su uplatili aranžmane za jedno, a dobili nešto sasvim drugo. Željko P. je sa detetom boravio tokom juna u Egiptu, ali u hotelu nije bilo obećanog spa centra, igrališta za decu i raznih drugih dodatnih aktivnosti, dok popravku česme u kupatilu i vodokotlića nisu dočekali do kraja desetodnevnog aranžmana. Ni fotografije na Internetu, ni obećanja organizatora, ali ni cena očigledno nisu dovoljan garant da će klijent dobiti ono što je uplatio. Jedino na šta može da se osloni su pozitivna iskustva i saveti onih koji su već letovali, a dobar pokazatelj ko valjano radi svoj posao eventualno bi mogli da budu i redovi ispred pojedinih turističkih agencija.

Žalba agenciji prvi korak

Putnici koji su nezadovoljni organizacijom letovanja, mogu da upute prigovor turističkoj agenciji preko koje su išli na odmor u roku od osam dana, od dana završetka putovanja.

- U slučaju opravdanog prigovora putnika, agencija je dužna da putniku vrati razliku između ugovorene cene i cene snižene srazmerno neizvršenju usluge, u roku ne dužem od 15 dana od dana podnošenja prigovora - kaže načelnica odeljenja u sektoru za turizam Brankica Bajat. Ako agencija putniku ne vrati novac ili mu ne odgovori na prigovor, putnik može da se obrati turističkoj inspekciji.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 20.07.09.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.