Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.04.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za rekonstrukciju Palate SANU 6 mil EUR, uskoro i tender

(Foto: Google Maps/screenshot)
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu (17. aprila) prilikom posete Palati Srpske akademije nauka i umetnosti da je Vlada izdvojila 6 mil EUR za kompletnu rekonstrukciju tog zdanja, sa projektovanjem.

Brnabić je, nakon obilaska Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju i Biblioteke SANU, kao i razgovora sa predsednikom SANU akademikom Vladimirom Kostićem i članovima Izvršnog odbora, istakla da rekonstrukcija te zgrade, koja ima približno 10.000 kvadratnih metara, predstavlja veoma kompleksan projekat, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

- Ići ćemo u kompletnu rekonstrukciju zgrade koja je jako važna za našu prošlost, a ako smo pametni, biće još važnija za našu budućnost - poručila je ona i naglasila da je važno da Arhiv i Biblioteka SANU budu urađeni po najvišim svetskim standardima, kako rukopisi koje čuva Akademija, ne bi dalje propadali.

Premijerka je istakla da Srpska akademija nauka i umetnosti ima kulturno-istorijsku baštinu od neprocenjivog značaja i vrednosti za srpski narod, kulturu i državu.

- Dogovorili smo se da moramo nešto da uradimo da bismo to čuvali na sistematski način i kako bi se sa još više poštovanja posvetili čuvanju blaga našeg naroda -rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je u ovom trenutku u izradi projektni zadatak kako bi se raspisao tender za rekonstrukciju Palate SANU, pri čemu je izrazila očekivanje da će se to desiti uskoro.

Premijerka je konstatovala da Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju poseduju najsavremeniju opremu, i podsetila na to da je Vlada uložila približno dva miliona evra u sređivanje prostora i kupovinu opreme.

To ništa ne bi značilo bez ogromnog rada, znanja i predanosti ljudi iz SANU koji stoje iza tog projekta, naglasila je predsednica Vlade i dodala da je to važno da bismo sačuvali našu kulturnu baštinu od propadanja.

Prema njenim rečima, to je značajno zbog toga da bismo prepise Vuka Stefanovića Karadžića, Milutina Milankovića i Karađorđa mogli putem digitalizacije da podelimo sa studentima, učenicima, penzionerima, ali i sa drugim zemljama i narodima širom sveta.

Palatu SANU su, pored Brnabić, posetili i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.