Izvor: Tanjug | Sreda, 17.04.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eksploatacija crnog gabra kod Žagubice kreće uskoro - U planu i fabrika za preradu kamena

Ilustracija (Foto: Salienko Evgenii/shutterstock.com)
Srpska kompanija Balkan stone partner (BSP) postala je vlasnik rudnika crnog gabra iz ležšišta Crna reka kod Žagubice. Ovaj materijal će prvi put biti eksploatisan u Srbiji, najavili su predstavnici kompanije na otvaranju Međunarodnog Sajma kamena - 11. Stone Expo Serbia, koji se održava u okviru Sajma građevinarstva.

Fabrika će se nalaziti u blizini nalazišta. Najavljeno je strateško partnerstvo sa Opštinom Žagubica, kada je reč o zapošljavanju ljudi u eksploataciji, a u narednom periodu i u fabrici za preradu kamena. Ovo će umanjiti potrebu za uvozom sličnih materijala.

- Taj materijal je vrlo često korišćen za javne radove, a eksploatacija crnog gabra u Srbiji kreće uskoro, nakon geoloških istraživanja - rekao je predsednik grupacije Igor Đajić i zahvalio se predstavnicima Žagubice.

Dodao je i da će obezbediti donacije za spomenik koji će se nalaziti u centru Vrnjačke Banje, kao i za beogradski spomenik Luki Ćeloviću, koji je podigao Savamalu.

Sajam kamena otvorio je gradski arhitekta Marko Stojčić, koji je rekao da je ta manifestacija prilika da se predstavnici Grada upoznaju sa time šta domaći trgovci imaju da ponude:

- Ovo što kompanija BSP radi odgovara upravo onome što gradu Beogradu i tržištu Srbije treba, a to je proširenje pešačkih zona, na čemu se intenzivno radi, jer smo izašli iz perioda kada smo ih uređivali jeftinijim materijalima. Neke površine su rađene pre 10, 15 godina i one su već spremne za rekonstrukciju.

Dodao je da će se težiti korišćenju kvalitetnih materijala otpornih na sve uslove, odnosno akcenat će biti na rešenjima koja su dugoročno isplativa.

- Kvalitet moraju ispuniti svi koji dobavljaju i sporučuju materijale, a zato je važno da imamo nove dobavljače i nove materijale, koji nam daju dobre ideje - istakao je Stojčić.


Crni gabro Crystal Black mnogostruko jeftiniji

Kamen crni gabro koristi se kao materijal za popločavanje javnih površišna. On će sada biti mnogostruko jeftiniji, jer neće biti carine i troškova prevoza, kao što je to bio slučaj do sada, kada su korišćeni inostrani materijali.

Crni gabro Crystal Black je kao materijal već prepoznala kompanija Eagle hills, a uzorak koji im je predstavljen prihvaćen je kao materijal za popločavanje svih javnih površšina u projektu Beograd na vodi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.