Izvor: eKapija/Tanjug | Sreda, 17.04.2019.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Siniša Mali otvorio trgovanje na Londonskoj berzi i pozvao investitore da ulažu u Srbiju

(Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Siniša Mali otvorio je danas trgovanje na Londonskoj berzi, sa generalnim direktorom te berze Nikilom Ratijem. Njih dvojica su potom razgovarali o investicionim potencijalima Srbije i mogućnostima za saradnju.

- Republici Srbiji ukazana je velika čast na Londonskoj berzi, s obzirom na to da su nam omogućili da simbolično otvorimo današnje trgovanje na berzi i da finansijskoj zajednici u svetu predstavimo investicione potencijale Srbije - izjavio je Mali koji boravi u jednodnevnoj poseti Londonu.

Dodao je i da je dobro što je berza, odnosno najveći broj kompanija, od jutros u plusu, kao i da imao veoma dobar i konstruktivan sastanak sa direktorom berze Nikilom Ratijem, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

- Razgovarali smo o ekonomskoj politici Vlade Srbije, o njenim investicionim mogućnostima, i o tome na koji način možemo da proširimo našu bazu investitora - izjavio je ministar Siniša Mali.

- Želimo da oni još više ulažu u naše hartije od vrednosti, i da prepoznaju potencijale Srbije - poručio je Mali, uz ocenu da su brojke na našoj strani.

- Imamo dobre rezultate, i investitori to prepoznaju - istakao je ministar finansija i zahvalio direktoru berze na prilici koja je ukazana Srbiji.

Ministar Mali je kasnije tokom dana predstavio i ekonomsku politiku Vlade Srbije na Londonskoj berzi i pozvao investitore iz celog sveta da ulažu u Srbiju, na konferenciji posvećenoj Evropi i Centralnoj Aziji, preneo je Tanjug.
Mali je finansijskoj zajednici u Londonu govorio o makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla.
On je istakao da je Srbija mnogo toga uradila u oblasti ekonomije u poslednje četiri godine, i zahvalio se na prilici da o tome govori na Londonskoj berzi.
- Velika mi je čast što mogu da podelim našu uspešnu priču i da vas pozovem da ulažete u Srbiju, koja je poslednjih godina postala najatraktivnija investiciona destinacija u našem regionu. Srbija je prošle godine privukla 3,5 mlrd EUR investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 mlrd EUR - naveo je ministar.
- Tri godine zaredom imamo suficit u budžetu, javni dug nam je na nivou od oko 50 odsto BDP-a, a rast BDP-a je u prošloj godini iznosio 4,3 odsto - rekao je ministar Mali prezentujući rezultate Srbije.
On je dodao da je Srbija diverzifikovala bazu investitora, i da je otvorena ka tržištima širom sveta.
- Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, ali su nam osim evropskih, važna i druga tržišta. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, i to nam daje prednost u odnosu na ostale evropske zemlje. Poslednjih godina imamo i veoma velika ulaganja iz Kine - istakao je Mali.
Mali je naglasio da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting, i da je već napravljen jasan plan kako bi se to i dogodilo u naredne dve godine.
Kada je reč o glavnim ciljevima za budućnost, ministar je istakao da su to finansijska stabilnost i dalji rast privrede.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.