Izvor: eKapija/Beta | Sreda, 17.04.2019.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje 45. Međunarodni sajam građevinarstva - Više od 600 izlagača iz 27 zemalja

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović, otvorila je danas 45. međunarodni sajam građevinarstva, pod sloganom "Budućnost gradimo sada", u okviru kojeg će se predstaviti više od 600 izlagača iz 27 zemalja.

Damnjanovićeva je istakla da se građevinarstvo kreće uzlaznom putanjom, kao i da su reforme u tom sektoru dale važne rezultate. - Pre reforme u sektoru građevinarstva, ta oblast je skoro bila zamrla - rekla je ona, i podsetila da se i po nekoliko godina čekalo na građevinsku dozvolu, a da se gradilo i manje kilometara auto-puteva, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je navela da su reforme u oblasti građevinarstva uredile ovu oblast i da sada ona značajno utiče na rast BDP-a, kao i da zapošljava značajan broj ljudi.

Napomenula je da je elektronska građevinska dozvola bila samo početak, a da ćemo do kraja godine imati i potpuni e-katastar.

Poslednje izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućile su, kako je ukazala, uvođenje elemenata e-uprave u oblast prostornog planiranja i urbanizma, čime će biti omogućeno da se ti planovi donose u mnogo kraćim rokovima.

Prošle godine je, prema njenim rečima, izdato 20.000 građevinskih dozvola, što je drostruko više u odnosu na 2015. godinu.

Trenutno je, kako je dodala, aktivno 40.000 gradilišta, a u poslednje četiri godine izgrađeno je i asfaltirano 300 kilometara auto-puteva.

Ona je navela i da je pokrenut i novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture vredan pet milijardi evra i da se ove godine planiraju realizacija i izgradnja pet novih auto-puteva i nastavak izgradnje železničke prige Beograd-Budimpešta, kao i obnova železničkih pruga na teritoriji cele Srbije.

- Vlada se trudi da stvori uslove kako bi naše firme i preduzeća, radnici, proizvođači građevinskog materijala, imali dobre uslove da rade i grade. Zato vas pozivam da svi zajedno gradimo jer samo zajedno možemo ići napred - poručila je Damnjanovićeva.

SEEBBE je vodeći sajamski događaj u građevinskoj industriji u regionu jugoistočne Evrope. Ovogodišnji moto manifestacije je "Budućnost gradimo sada". Održaće se u šest hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, a nastupiće svi eminentni domaći i strani građevinski proizvođači, distributeri i trgovci opremom i materijalima, akteri građevinske industrije. Predstaviće se kroz sve segmente građevinske delatnosti.

Najavljene su i ekskluzivne sajamske pogodnosti i popusti od 5% do 30% na proizvode i usluge.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a trajaće do 20. aprila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.