Izvor: eKapija | Utorak, 16.04.2019.| 18:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podsticajna sredstva reciklerima od 2,2 milijarde dinara

(Foto: sunsetman/shutterstock.com)
Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan prisustvovao je u utorak (16. aprila) potpisivanju ugovora sa 22 firme koje su ostvarile pravo na podsticajna sredstva za tretman otpada.

Podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 2,2 milijarde dinara za 2018. godinu biće isplaćena na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Reciklerima se ova sredstva dodeljuju na ime podsticaja za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili dobijene energije.

Jedan od najvažnijih ekoloških poslova u životnoj sredini u Srbiji je prikupljanje, zbrinjavanje i prerada svih vrsta otpada pa i opasnog. Verujem da je interes Ministarstva zaštite životne sredine i vaš isti, da nam Srbija bude čista, poručio je Trivan.

Prema njegovim rečima, što više kapaciteta i para uložimo u ovu oblast, dobićemo više radnih mesta i manje zagađenu životnu sredinu.

Trivan je ukazao na to da će država morati da ojača inspekcijsku službu i poveća subvencije reciklerima.

- Mi ćemo ove godine po konkursu reciklerima dodeliti gotovo duplo manje sredstava nego što bi trebalo da bude. Staraćemo se da se povećaju izdvajanja za tu vrstu podsticaja, budući da su isplate retroaktivne. Ekološka bitka je duga, ali pobedićemo sve izazove da bi Srbija bila čista - istakao je Trivan.

On je ukazao na to da će država i Ministarstvo pokušati da pomognu ovim preduzećima, ali da i od njih očekuje da temeljnije rade svoj posao.

Potrebno je, kako je podsetio, napraviti razliku između onih koji više prerađuju otpad od onih koji samo vrše njegov pretovar ili prevoz, o čemu će se Ministarstvo dogovarati sa reciklerima prilikom izmene pravilnika i uredbi.

Takođe, ministar je rekao i da će se raditi i na promeni dinamike isplate, kako bi se reciklerima podsticajna sredstva dodeljivala u par navrata tokom godine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.