NavMenu

Privrednici u 2018. poslovali sa profitom - Privredna društva prihodovala 500 milijardi dinara

Izvor: Beta Utorak, 16.04.2019. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Privredna društva u Srbiji prošle godine poslovala su profitabilno i ostvarila ukupan pozitivan neto rezultat od oko 500 milijardi dinara. Dobitak je bio oko 746 milijardi, a gubitak 246 milijardi, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Pozitivno je poslovalo 60.566 privrednih društava, a negativno 27.272. Kako je navela registrator Registra finansijskih izveštaja u APR-u Ružica Stamenković, krajem 2018. godine u Srbiji je poslovalo 146.675 privrednih društava, a finansijske izveštaje dostavilo je 105.596 društava.

Dodala je da su se pozitivni trendovi u domaćoj ekonomiji odrazili na zaposlenost, koja je povećana za 50.120 ljudi u odnosu na 2017. godinu, pa je ukupan broj zaposlenih iznosio 1.131.227 radnika.

Rekla je i da su profitabilno poslovali gotovo svi sektori, osim poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koji su imali gubitak od oko milijardu dinara. Najveći pozitivan neto rezultat ostvarile su firme u prerađivačkoj industriji. Ipak, njihov dobitak od oko 112 milijardi dinara za skoro 22% je manji od ostvarenog u 2017. godini. Prerađivačku industriju, prema rezultatu poslovanja, sledi sektor rudarstva, zahvaljujući investicijama kineske kompanije Zidjin u RTB Bor.

- Najveći pad profitabilnosti imala su privredne društva iz sektora snabdevanja električnom energijom i gasom, jer je dobitak od 7,4 milijarde znatno manji nego u 2017. godini kada je iznosio oko 32,5 milijardi dinara, a broj zaposlenih je smanjen za 1.006 radnika - rekla je Stamenkovićeva.

Dodala je da su prošle godine mikro društava (91.884), koja su dominatna u domaćoj privredi, prešla u zonu pozitivnog poslovanja i ostvarila dobitak od oko dve milijarde dinara.

Najveću profitabilnost imala su privredna društva iz beogradskog regiona - ostvarila su pozitivan neto rezultat od oko 236 milijardi dinara, koji je veći za 34,5% u odnosu na 2017. godinu.

- Javna preduzeća su četvrtu godinu za redom poslovala pozitivno, ali je ukupan dobitak 561 preduzeća nešto više od pet milijardi dinara, a to je tek petina dobiti iz 2017. godine - napomenula je Ružica Stamenković.

Dodala je da su preduzetnici ostvarili ukupan dobitak od oko 9,2 milijarde dinara, što je za 18,4% više nego godinu dana ranije, a bankarski sektor u kome posluje 27 banaka ostvario je ukupan dobitak 70,5 milijardi dinara, što je za 10% više nego godinu dana ranije.

Ukupan dobitak 20 društava za osiguranje bio je oko devet milijardi dinara, a tri puta veći pozitivan rezultat nego 2017. godine ostvarili su davaoci finansijskog lizinga, čiji je dobitak iznosio 1,5 milijardi dinara.

Stamenkovićeva je rekla da prošle godine finansijske izveštaje nije dostavilo 51.223 privredna subjekta:

- U 2018. godini blokiran račun duže od godinu dana imalo je 22.314 pravnih lica, u stečaju i likvidaciji ih je bilo 5.728, bez otvorenog računa poslovalo je 11.725, a 20.791 pravno lice nije pet godina dostavilo finansijski izveštaj.


Ona je rekla da je kazna za nepodnošenje finansijskog izveštaja pre promene Zakona o privrednim društvima bila prijava za privredni prestup.

- Prošle godine smo podneli oko 40.000 prijava za privredni prestup, sudovi nekoga kazne, neke oslobađaju - rekla je Stamenkovićeva.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Dušan Vučković rekao je da je nedavnom izmenom Zakona o privrednim društvima uvedena prinudna likvidacija za privredna društva koja dve godine uzastopno ne podnesu finansijski izveštaj i da očekuje da će za nekoliko godina biti likvidirane sve firme koje imaju samo "ljušturu":

- Vlasnici takvih firmi ne trude se da spreče likvidaciju ni na način da podnesu izjavu o neaktivnosti.


U registru APR-a i zdravstvene ustanove

Vršilac dužnosti direktora APR-a Milan Lučić najavio je da će u registar Agencije ući i zdravstvene ustanove. Podsetio da je redizajnirana veb prezentacija APR-a i da je pokrenut regionalni portal privrednih subjekata gde je sada oko 500.000 firmi iz Srbije i Severne Makedonije, a za prezentaciju preduzeća na tom portalu zainteresovane su, osim drugih zemalja Zapadnog Balkana, i Slovenija i Rumunija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.