NavMenu

Neboderi u Americi krivi su za stradanje miliona ptica godišnje - Šta podrazumeva bird friendly gradnja?

Izvor: Gradnja.rs Utorak, 16.04.2019. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: alexkich/shutterstock.com)
Ptice najčešće imaju problem sa staklenim fasadama, pa pri sudarima s prozorima, prema gruboj proceni, godišnje nastrada između 100 miliona i milijardu ptica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nedavno sprovedene studije otkrile su da jaka svetla i velike površine stakla na neboderima, kakvi se mogu videti u Njujorku, Čikagu i Los Anđelesu, izazivaju umiranje miliona ptica selica godišnje. Studije sprovedene u Kornelovoj laboratoriji za ornitologiju rangirale su 125 američkih gradova prema opasnosti koje njihovi neboderi predstavljaju za ptice. S obzirom na činjenicu da je Čikago jedna od najtranzitnijih migracionih stanica, selidba kroz ovaj grad ujedno predstavlja i najveću opasnost za ptice, piše Dezeen.

Ptice najčešće imaju problem sa staklenim fasadama, pa pri sudarima s prozorima prema studiji Smithsoniana godišnje nastrada između 100 miliona i milijardu ptica u SAD.

Prema drugom istraživanju, koje je sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu, ptice selice su u najvećem riziku, jer ih privlače veštačka svetla na građevinama s kojima se sudaraju tokom leta noću. Takođe, ptice pevačice dezorijentisane veštačkom svetlošću, tokom noćnog leta šalju poziv na let okolnim pticama, a tako ih zapravo šalju u smrt.


Preporuke za bird-friendly gradnju

Neki od gradova započeli su već mnogobrojne inicijative u cilju spašavanja ptica selica. Većina inicijativa uključuje izradu vodiča za izgradnju novih objekata i adaptaciju postojećih kako bi se što manje ometao let ptica kroz gradove. Posebno se ističe da objekti koji imaju 2,3 kvadratna metra neprekinute zastakljene površine na svojim fasadama predstavljaju ozbiljan rizik za ptice. Zato se preporučuje da fasade bar budu izvedene od stakla koje reflektuju ultraljubičastu svetlost.

Mnoge grupe koje se bore za očuvanje ekosistema, poput National Audubon Society, zalažu se za smanjenje rasvete zgrada tokom migracionih talasa, kako bi se olakšao put ptica kroz gradove u tom periodu.


Utočišta za ptice

Kako bi se dodatno pomoglo pticama u Kini su osmišljena utočišta za ptice u kom se one mogu odmoriti i razmnožavati tokom migracije. Preko ove rute prođe 50 miliona ptica koje putuju od Arktičkog kruga do Australije i Novog Zelanda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.