NavMenu

Najveća slanina na ovim prostorima teška čak 195 kg i potiče od 15. praseta

Izvor: Agroklub Utorak, 16.04.2019. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: Donald Giannatti/Unsplash)
"Princeza pušnice" ove godine teži čak 195 kilograma i ubedljivo je postala najveća ikad proizvedena slanina na ovim prostorima. Naime, već tradicionalno na praznik Cveti, u baranjskom etno selu Karanac održan je Prolećni vašar čiji je središnji događaj izbor najveće suve slanine.

U konkurenciji šest velikih slanina, apsolutno je odskočila slanina "Kumova iz Valpova", kako su se proizvođači nazvali. Slanina rekorderka nekada je bila svinja Đuro koji je imao 720 grama kada se oprasio (i bio petnaesto prase), a 495 kilograma kada je završio svoj život.

- Mama ga je dva puta odbacivala sa sise, pa smo ga morali othraniti. Kada je dosegao 60-ak kilograma, prebacili smo ga na salaš jednog od kumova i tamo je Đuro živeo na slobodi, bez stresa i ograničenja. Čak smo mu iskopali i rupu u koju smo donosili vodu da se valja u toj kaljuzi. Voleo se maziti, prepoznavao nas je kad mu donesemo hranu, trčao je do nas čim oseti miris klope. Dosegao je čak 495 kilograma. Nismo nikada videli veće svinje od njega - otkrio je Nikola Barišić iz Valpova.


Slanina rekorderka pre sušenja bila je 260 kilograma, a nakon sušenja došla je na pobedničkih 195 kilograma. Ipak, i druga najveća slanina bila je ogromnih dimenzija i teška 166 kilograma.

O kakvom je rekordu reč, možda najbolje govori podatak da su "Tri kuma iz Valpova" bili pobednici prošle godine (ove godine bilo je pet kumova), međutim najveća slanina samo godinu ranije težila je "svega" 40 kilograma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.