NavMenu

Na rukovodećim položajima u Srbiji nalazi se 30% žena - Sopstveni biznis pokrenulo oko 135.000 dama

Izvor: eKapija Utorak, 16.04.2019. 14:10
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Na rukovodećim pozicijama u Srbiji nalazi se 71% muškaraca i tek 30% žena, tačnije 152.463 njih, saopšteno je iz projekta Addiko 100 najvećih.

Sopstveni biznis u našoj zemlji pokrenulo je oko 135.000 pripadnica lepšeg pola, što je ponovo 30% od ukupnog broja vlasnika različitih privrednih subjekata. Sa druge strane, 40% svih preduzetnika koji propadnu u prvih pet godina postojanja čine žene.

Ovo su podaci do kojih je Addiko 100 najvećih došao detaljnom analizom položaja žena u biznisu u našoj zemlji. Ovaj regionalni privredni projekat ove godine je počeo sa radom i u Srbiji, nakon više od decenije aktivog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspešnijih primera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Prema njihovim podacima u Srbiji je najviše žena rukovodilaca, odnosno njih 10.823, u organizacijama koje funkcionišu na bazi učlanjenja. Slede frizerski i kozmetički saloni sa 10.112, zatim računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, kao i poslovno savetovanje sa 6.067, a potom i restorani i pokretni ugostiteljski objekti sa 5.884 žena na čelu.

Ubedljivo najviše žena rukovodilaca zaposleno je u Beogradu, a tri najdominantnije opštine su Novi Beograd sa 8.173, Stari grad sa 5.363, Palilula sa 5.318 i Zemun sa 5.019 dama na vodećim pozicijama. Nakon prestonice slede Novi Sad sa 11.820 i Subotica sa 3.525 žena rukovodilaca.

Najmanje žena prisutno je u delatnostima bolnica, doradi semena, eksploataciji sirove nafte, ali i iznajmljivanju i lizingu opreme za vazdušni, a potom i vodeni transport.

Kada je reč o privatnom biznisu, prednjače vlasnice frizerskih i kozmetičkih salona - njih 9.845, za njima sledi 5.614 onih čije su firme specijalizovane za računovodstvo, knjigovodstvo i reviziju, kao i poslovno savetovanje, a potom i 5.489 dama koje poseduju restorane ili pokretne ugostiteljske objekte.

Čak 14.500 žena na odlučujućim funkcijama rođeno je između 1975. i 1978. godine. Najčešća imena su Jelena, Marija i Dragana, dok je najzastupljenije prezime među ženama rukovodiocima - Jovanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Saobraćaj

Spremaju se izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja - Zabrana međusobnog preticanja kamionima na autoputu i ograničenje snage motora za vozače do 25 godina

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima će znatno biti pooštrene kazne za bahate vozače i one koji ne poštuju propise, izjavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić. Jedna od novina, kako je dodao, biće i ograničenje snage motora za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.