NavMenu

Evropska unija će do 2021. zabraniti plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 16.04.2019. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Evropski parlament (EP) usvojio je novi propis kojim se zabranjuje upotreba plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su plastični tanjiri, escajg, slamčice i štapići za uši.

Potvrdivši nacrte planova koje je odobrio krajem 2018. godine, EP je saopštio da će sledeći plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biti zabranjeni do 2021. godine: plastični escajg za jednokratnu upotrebu (viljuške, noževi, kašike i štapići); jednokratni plastični tanjiri; plastične slamčice, štapići za uši od plastike, držači za balone, okso-biorazgradiva plastika i jednokratne kutije za hranu, kao i čaše od ekspandiranog polistirena.

Zemlje članice EU moraće da odvojeno prikupljaju plastične flaše po stopi od 90% godišnje do 2029. godine, a plastične flaše će morati u svom sastavu da imaju najmanje 25% recikliranog materijala do 2025. i 30% do 2030. godine.

Novim propisom predviđa se i snažnija primena principa "zagađivač plaća", posebno za duvanske kompanije, tako što se uvodi produžena odgovornost za proizvođače. To znači da će duvanske kompanije morati da finansiraju sakupljanje pikavaca, koji su drugi najbrojniji predmet među otpadnim proizvodima od plastike za jednokratnu upotrebu, prenosi Al Jazeera.

Novi režim će se odnositi i na opremu za ribolov, sa namerom da proizvođači, a ne ribolovci, snose trošak sakupljanja mreža koje se izgube u moru.


Propis predviđa obavezno isticanje upozorenja da bacanje pikavaca sa plastičnim filterom na ulicu ima negativan uticaj na životnu sredinu, a takvo označavanje proizvoda biće obavezno i za plastične čaše, vlažne maramice i uloške.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada koji završava u morima i okeanima je od plastike. Proizvodi na koje se odnosi novi propis su izvor 70% zagađenja u morima i okeanima. Plastika se sporo dezintegriše, pa se stvaraju čitavi nanosi u morima i okeanima i na plažama Evropske unije i celog sveta.

Tragovi plastike su pronađeni u morskim životinjama - kornjačama, fokama, kitovima i pticama, ali i ribama, rakovima i školjkama, što znači da dospevaju i u lanac ishrane ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.