Izvor: eKapija | Utorak, 16.04.2019.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tavi tehnika bez reza i traume - Komforna zamena za klasičnu hirurgiju aortnog zaliska

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Na Institutu Dedinje nastavljena je realizacija TAVI-programa koji zvanična srpska medicina tek treba da prihvati, a koji je u svetskoj medicini već odavno oberučke prihvaćen. Reč je o komfornoj metodi zamene aortnog zaliska, bez reza i traume, upravo vrlo uspešno primenjenoj na Institutu Dedinje kod troje pacijenata, koji se nakon intervencije odlično osećaju.

Prof. dr Dragan Sagić, upravnik Službe za invazivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku i terapiju, objasnio je da TAVI-program podrazumeva implantaciju biološke perkutane valvule u aortnu poziciju, kod pacijenata koji imaju teško suženje aortnog zaliska, a za koje je ova metoda nezamislivo komforan način da "bez reza" zamene svoj oboleli aortni zalistak i za dan-dva odu kući, navodi se u saopštenju Instituta.

- Sve to je zamena za tešku, nimalo jednostavnu, klasičnu hirurgiju aortnog zaliska koja podrazumeva presecanje grudne kosti, veliki rez, zaustavljanje rada srca, prebacivanje na veštačka pluća i vantelesni krvotok dok operativni zahvat traje, i naravno, duži boravak u bolnici, duži oporavak kod kuće i duže odsustvovanje sa posla – izjavio je posle završenih procedura prof. dr Sagić.

Koliko je značajno uvođenje ove minimalno invazivne procedure dovoljno je navesti podatak da pacijenti sa simptomatskom, teškom aortnom stenozom, ukoliko se ne operišu, imaju smrtnost oko 50% tokom dve godine.

Na Institutu Dedinje, već odavno je spreman i edukovan tim lekara za izvođenje TAVI-programa. Ovog puta TAVI-proteze sa biološkim aortnim zaliskom napravljenim od goveđe srčane ovojnice, dobilo je troje pacijenata. Procedure su izveli prof. dr Dragan Sagić, upravnik Službe za invazivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku i terapiju i dr Darko Boljević, a proktor je bio prof. dr Matjaž Bunc iz UKC Ljubljana, koji je nakon završenih procedura izjavio da je veoma iznenađen brzinom i stručnošću naših lekara i medicinskog osoblja koji su izvodili ove zahvate, kao i izvanrednom pripremom i pacijenata i same procedure.

- TAVI tehnika je neuporedivo manje agresivna, nema reza i kao izuzetno komforna indikovana je za sve pacijente, ali posebno za one koji boluju od više udruženih bolesti i za koje je klasična hirurgija višestruko rizična - kaže dr Darko Boljević i ističe da je upravo posetio pacijente i da se svi odlično osećaju.

- U savremenom i razvijenom svetu ova netraumatična, minimalno invazivna metoda, uveliko, gde god je to moguće, zamenjuje "tešku", radikalnu, za pacijenta prilično traumatičnu klasičnu hirurgiju. U skromnim materijalnim uslovima našeg društva ekonomski faktor će svakako biti ograničavajući, jer, kao što je na tržištu skupo sve što je savremeno i komforno, tako i ova fantastična tehnika zahteva značajna materijalna ulaganja. Jer, ovde je reč o plasiranju proteze koja je napravljena od skupih materijala i proizvod je visoke tehnologije.


Tavi-proteza

Tavi-proteza se naručuje i pravi za svakog pacijenta ponaosob. Ugradnji takve aortne proteze prethodi snimanje multislajsnim skenerom, koje omogućava uzimanje preciznih mera prema kojima će TAVI-proteza biti izrađena. Pacijent vrlo kratko, svega nekoliko dana, čeka da proteza po njegovim merama bude napravljena. Na njenom vrhu je biološki aortni zalistak, koji će zameniti oboleli.

Da bude običnom čitaocu jasnije, TAVI je zapravo jedna vrsta stenta većih dimenzija, jer je namenjen velikom krvnom sudu, aorti, na čijem vrhu su u zaštitnoj košuljici upakovani listići zalistaka, napravljeni od goveđeg perikarda (goveđe srčane ovojnice). Ta tri listića koji imitiraju listiće pacijentovih aortnih zalistaka, proizvođač na protezu ušiva ručno. Ta se proteza, osim u iznimnim slučajevima kad to nije moguće, plasira preko butne arterije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.