NavMenu

Otpad iz pet gradova biće recikliran u Kraljevu - Za realizaciju projekta potrebna ulaganja od 30 mil EUR

Izvor: Politika Utorak, 16.04.2019. 13:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Otpad iz pet gradova Srbije biće recikliran u Kraljevu, ali nije reč o klasičnoj deponiji, jer ovde neće stizati organski otpad nego onaj koji je podložan reciklaži, znači odbačen aluminijum, plastika, papir, gvožđe... rekao je za Politiku Vukoslav Kunjikušić, koji je u kabinetu gradonačelnika Kraljeva zadužen za infrastrukturna pitanja.

Kako je objasnio godinama se govorilo, ali je tek 2014. formirano zajedničko preduzeće za upravljanje otpadom pod nazivom Region Kraljevo. U skupštini tog preduzeća su predstavnici Kraljeva, Raške, Vrnjačke Banje, Trstenika i Paraćina, gradova koji bi u Kraljevu gradili taj zajednički reciklažni centar.

- U toku je izrada studije opravdanosti projekta, koji radi francuski projektantski biro Seureka, a o trošku francuske vlade. Ta studija, vredna 564.000 EUR, trebalo bi da bude završena do kraja ovog leta. Posle toga sledi izbor lokacije na području Kraljeva, a za sada su, od predlaganih desetak, odabrane dve pa će se odlučivati između prostora u blizini sela Vitanovca i Zmajevca. Sve to moraju da potvrde i stručne procene, a i skupštine pomenutih lokalnih zajednica. Očekujemo da građani Kraljeva, kao i u drugim sredinama, budu protiv toga da ovde stiže otpad iz drugih gradova ili da se u blizini njihovih naselja podigne taj reciklažni centar. Stoga i ponavljam da nije reč o regionalnoj deponiji. Radi se o pogonu za reciklažu gde će iz kraljevačkih naselja, ali i s područja pomenutih opština, iz njihovih reciklažnih dvorišta, ovde stizati otpad koji će se u toj pravoj fabrici prerađivati. Od toga će Kraljevo imati koristi u pogledu prodaje prerađenog otpada i novih radnih mesta. Nema, naravno, organskog smeća i nema opasnosti od ekološkog zagađenja - tvrdi Kunjikušić.

Procenjuje se da će biti potrebno od tri do pet godina za kompletnu realizaciju projekta i da to neće moći da bude ostvareno bez pomoći iz pristupnih fondova Evropske unije, jer su potrebna ulaganja od oko 30 mil EUR.


Ali, ovaj projekat se mora ostvariti, jer bi zajedničko upravljanje otpadom omogućilo znatno smanjenje i količina sadašnjeg smeća na pojedinačnim gradskim deponijama, zbog čega svaki od pomenutih gradova ima problema. Tu je uglavnom reč o smetlištima, a ne o modernim objektima za odlaganje otpada, i to ograničenog kapaciteta. Sada, primera radi, kraljevačko javno preduzeće Čistoća svakodnevno iz 1.860 kontejnera prikuplja i odvozi oko 80 tona raznog smeća, a tokom letnjih meseci ta količina dostiže čak 120 tona pa na postojećoj deponiji u dogledno vreme više neće biti mesta.

Osim znatnog ulaganja u izgradnju pomenutog modernog centra, čitav proces reciklaže, dakle i smanjenja otpada na deponijama, neće biti moguće ostvariti bez angažovanja komunalnih preduzeća kako kad je reč o edukaciji stanovništva, tako i kod podele opreme građanima zarad selekcije otpada u svakom naselju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.