Izvor: Tanjug | Utorak, 16.04.2019.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

NEDIMOVIĆ: Zapošljavanje novih inspektora za kontrolu hrane

Branislav Nedimović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je dobijena dozvola za zapošljavanje novog 71 inspektora koji će, kaže, biti prva linija odbrane u bezbednosti hrane, kao i da će posebno biti pojačana kontrola na graničnim prelazima na kojima hrana ulazi u Srbiju.

Ministar je novinarima, posle otvaranja konferencije "Budućnost hrane - Budućnost zdrave Srbije", rekao da će novi inspektori biti raspoređeni u Upravi za zaštitu bilja i Upravi za veterinu, i to po celoj Srbiji, posebno na glavnim graničnim prelazima na kojima ulazi hrana u Srbiju, i to pre svega na Batrovcima, Horgošu, Gradini.

Naveo je da će inspektori biti i na ostalim prelazima gde su prisutni fitosanitarni i veterinarski inspektori koji, kaže, brane naš prostor istovremeno od ulaska nedozvoljenih roba i proveravaju kvalitet robe koja je dozvoljena na prostoru Srbije.

- To je jedan deo stvaranja institucionalnog ambijenta. Džaba vam svi propisi ako nemate alate, opremu i ako nemate ljude - rekao je Nedimović.

Precizirao je da će novi inspektori biti potpuno obučeni u skladu sa svim direktirvama EU koje se tiču bezbednosti hrane.

- To je naš zalog za narednih 20 godina - poručio je ministar.

Naglasio je da je tema bezbednosti hrane apsolutno u fokusu Ministrastva za 2019. godinu.

- Bezbednost hrane je kompleksna stvar koja se tiče i kvaliteta zivota naših građana, ali i toga šta možemo da izvezemo iz Srbije - rekao je Nedimović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.