NavMenu

Tajni ruski hleb se mesi u Vrbasu - hleb bez brašna iz kompanije "Trivit"

Izvor: Politika Petak, 17.07.2009. 12:00
Komentari
Podeli

Da je moguće napraviti hleb i bez trunke brašna, nedavno je pokazala kompanija "Trivit" iz Vrbasa, koja je upravo takav proizvod plasirala na tržištu zahvaljujući ekskluzivnom ugovoru o koncesiji sklopljenim sa "AkademProduktom" – firme koja je u direktnoj nadležnosti Ruske akademije nauka.

Ova vrsta hleba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija, po specijalnoj tehnologiji i licenci čije se poštovanje strogo kontroliše. To je, objašnjava za "Politiku" dr Vera Šćepanović, vlasnica "Trivita", visokorangirani proizvod za zdravu ishranu čiju su recepturu Rusi vekovima ljubomorno čuvali, kao crkvenu i vojnu tajnu – sve dok je, pre dvadesetak godina, naučno nije obradio i patentirao, pod nazivom "tonus", akademik Vladimir Antonov.

- Sve ostale vrste hleba razlikuju se od "tonusa", pre svega po tome što sadrže brašno niske biološke vredenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji. Ovaj hleb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana u "tonusu" je dvadeset puta veći nego u hlebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji – ističe Vera Šćepanović, dodajući da redovno konzumiranje ovog hleba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa...

Prema rečima Katalin Pomorišac, tehnologa u "Trivitovoj" pekari u Bečeju postupak pripreme je osmišljen tako da budu iskorišćene sve vrednosti koje zrno pšenice poseduje.

– Pšenica se najpre temeljno ispira a potom potapa u vodu, da bi nakon 15 do 20 sati prešla u fazu klijanja. Onda se specijalnim postupkom melje i od dobijene testene mase, uz dodatak kvasca i soli, oblikuju se veknice od 300 grama, koje se peku u posebnim uslovima. Naizgled, sasvim jednostavno, ali u čitavom proizvodnom procesu ima još dosta toga što čuvamo kao poslovnu tajnu, na šta nas i obavezuje ugovor o korišćenju licence – objašnjava za "Politiku" Katalin Pomorišac i dodaje da se hleb bez brašna po ovakvoj recepturi, osim u Bečeju, za sada, izvan granica Rusije i nekih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, proizvodi još samo u jednoj pekarskoj industriji u Minhenu.

Za sada se "tonus" može naći u stotinak prodavnica širom Bačke, a uskoro će ga, najavljuju u "Trivitu", biti i u prodajnoj mreži velikih trgovina u Beogradu, Novom Sadu i još nekim gradovima u Srbiji.

Obavezna namirnica u vrtićima

Odlukom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, u svim predškolskim ustanovama širom te zemlje, "tonus" je uveden kao obavezna namirnica, najmanje dva puta sedmično. Ovaj hleb je plasiran u vrhu liste sto najboljih proizvoda Rusije, a na prestižnom Sajmu pekarstva i poslastičarstva, ocenjen je kao "jedinstven proizvod izuzetnog kvaliteta, koji u svetu nema konkurenciju".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 17.07.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.