Izvor: Beta | Utorak, 16.04.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država garant za Turski tok - Za izgradnju gasovoda Srbijagas podiže kredit od 70 mil EUR

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Vlada Srbija usvojila je Predlog zakona o davanju državnih grancija za kredit Srbijagasa od 70 mil EUR za potrebe izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama, koji je nastavak Turskog toka.

Kako je obrazloženo, kredit će biti uzet od Societe Generale banke, Komercijalne i Vojvođanske banke i namenjen je ulaganju u kapital firme Južni tok (South Stream) registrovane u Švajcarskoj. Ta firma je u vlasništvu Srbijagasa, koji ima udeo od 49% i ruskog Gazproma koji je vlasnik 51% kapitala.

Kredit će biti otplaćivan šest godina, sa periodom počeka od dve godine, a otplata je tromesečna sa godišnjom kamatnom stopom od 1,38 do 1,75%.

Navedeno je da će za sprovođenje tog zakona, koji će biti usvojen po hitnom postupku, obezbeđivati sredstva u republičkom budžetu.

O tome da će Srbija dati zakonske garancije za zaduživanje Srbijagasa za izgradnju Turskog toka kroz našu zemlju, eKapija je već pisala. Takođe, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da su pripremni radovi na izgradnji deonice gasovoda Turskog tok kroz Srbiju već počeli, a očekuje se da će za dve nedelje biti izdate i građevinske dozvole.

Tim gasovodom bi se gas dopremao u Srbiju iz Rusije preko Turske i Bugarske, a bio bi dužine 403 kilometra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.