Izvor: Južne vesti | Utorak, 16.04.2019.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Nišu se gradi novi vrtić od 800 m2 - Investicija vredna 50 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Beloborod/shutterstock.com)
Novi vrtić u naselju 9. maj u Nišu biće izgrađen na mestu stare škole, koja će biti srušena. Novi objekat će moći da primi oko 100 mališana. Novac za izgradnju će podeliti Grad Niš i Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku.

Grad Niš se prijavio za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike za ovu godinu, koje je raspisalo Ministarstvo bez portfelja, sa projektom koji podrazumeva izgradnju novog vrtića u Novom Selu. Za ovaj objekat od 800 m2 biće potrebno gotovo 52 miliona dinara.

- Na taj način smo želeli da u tom delu grada imamo vrtić koji će zbrinuti decu iz tog okruženja i samim tim smanjiti kapacitete vrtića koja deca pohađaju. Cilj nam je da popravimo malo demografsku sliku i samim tim da olakšamo roditeljima. I ove mere koje Vlada pruža za pronatalitetnu politiku, kao i mere koje je sam Grad doneo, sve ide ka pobošljanju te demografske slike, a ujedno i ka podršci tim merama - kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Najavila je da tek sledi potpisivanje ugovora, nakon čega će biti poznati i rokovi.

Pema rečima direktorke PU Pčelica Svetlane Mitić, na ovaj korak i baš ovakav projekat su se odlučili jer je veliki broj dece u Nišu na listi čekanja - trenutno 1.680.

Novo Selo je prioritet ove godine, jer je to zajednica koja poslednjih godina doživljava ekspanziju stanovništva. Naime, ovde postoji jaka zajednice interno raseljenih lica, a naseljavaju se i mlade porodica zbog pristupačnog i urbanizovanog prostora. Ovde postoji i mogućnost izgradnje stambenih objekata, a u blizini je i radna zona sa firmama koje zapošljavaju mlade ljude.

Nadležni u Nšu očekuju da će povećanjem kapaciteta u vrtićima roditelji moći lakše da usklade porodično i profesionalno angažovanje, ali i da se odluče da imaju više dece.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.