NavMenu

Iza kulisa, na koncertu Karlosa Santane u Beogradu, uz još uvek važeću komandu organizatora – evakuacija!

Izvor: eKapija Petak, 17.07.2009. 08:14
Komentari
Podeli

Nedavno je u Beogradu, pod Kalemegdanom, održan još jedan veliki koncert, a priču o tome kako je to sve izgledalo, tamo, iza bine, dobili smo od predstavnika firme "Beorent International", koji su bili zaduženi za oficijelni prevoz legendarnog muzičara Karlosa Santane, njegove grupe i operativaca iz menadžerskih agencija.

Malo je reći da je koncert uspeo, koncert je, jednostavno, bio izuzetan, a 62-godišnji Karlos Santana je sa svojim pratećimim bendom u 2,5h vrhunske i emocijama nabijene svirke pokazao zašto je bio i ostao velika zvezda, živa legenda. Oko 8.000 posetilaca i bar 5.000 onih koji nisu mogli, a želeli su da uđu u prostor predviđen za publiku - istinski je uživalo u muziciranju kakvo se retko doživljava.

Posle koncerata grupa "Roling Stones", "Police", "Faithless"... ovo je bila još jedna prilika za "Beorent" da dokaže i pokaže da je dorastao izazovima ovakvih velikih događaja i da uspešno može izvršiti prevoz najzahtevnijih i - najrazmaženijih klijenata, što umetnici jako često jesu..

Ovog puta je bilo i specifičnih problema, jer se u Novom Sadu dešavao "Exit", u Beogradu Univerzijada, a, za razliku od nekih ranijih sličnih akcija, kada su pripreme trajale po nekoliko meseci, sada su za sve ove predradnje imali svega 7 dana!

Možda će nekome, ko nije iz ove branše, izgledati da je to sasvim dovoljno, ali iz razgovora sa predstavnicima "Beorenta" smo osetili kako je to komplikovano, do najsitnijih detalja sagledati želje, navike, realne potrebe i nerealne hirove velikih zvezda i nihovih menadžerskih timova... Razraditi sitnice, predvideti i preduhitriti njihove želje, a posebno moguće, a neželjene situacije...

Sve je prošlo odlično, stigli su hvalospevi organizatorima, izdvojio se i e-mail u kome evropski menadžerski tim, nakon odlaska iz Beograda posebno ističe operativce iz back stage-a i "Beorent", koji su naznačeni kao najsvetlije tačke u pripremi i realizaciji koncerta.

Ovog puta se nisu ponovili nestašluci koji prate zvezde tipa "Rolling Stones", jer se ovde radilo o ozbiljnim, poprilično vremešnim muzičarima, koje, osim koncerta, ništa posebno nije zanimalo...

Zanimljiv je bio trenutak završetka koncerta, koji je odrađen tako da Karlos Santana i deo pratećeg benda bude bukvalno - "evakuisan" sa Kalemegdana.

Glavnu reč te evakuaciju je vodio njihov "bezbednjak", koji je zahtevao da se vozila postave tik iza same bine, a scenario je predviđao da muzičari ne završavaju svirku svi odjednom – već, jedan po jedan. I tako su muzičari disciplinovano poštovali proceduru, pa, kako ko završi svoju muzičku rolu, odmah je ostavljao instrument i istrčavao sa bine - pravo u vozila. Naravno, Karlos je bio prvi, a ostali su pristizali kako je ko spuštao instrument. Pri tome "bezbednjak" je stvorio atmosferu i pritisak na ceo tim, kao da je upravo u toku teroristički napad iz vazduha, iznad Kalemegdana. A likom i delom je bio prilično autoritaran, pa kad je dao komandu da vozila krenu, za vozače više nije bilo dileme da li je to – odmah, ili da se sačeka još koji tren (jer svi članovi benda u trenutku naredbe nisu ni uspeli da odlože instrumente i siđu sa bine). Dakle, ko je tu, tu je - gas i vozi... Organizatori nisu mogli a da se ne nasmeju dok su dvojica članova benda (sa sve trubama u rukama) panično utrčavali u vozila, koja su se već kretala...

Ko zna šta je glavni razlog ovakvom odlasku sa koncerta, da li je to samo želja da se što pre povuku u mir hotela "Hyatt", da li je u pitanju procedura ili strah za bezbednost u, prethodnih decenija "medijski nahvaljenoj" Srbiji, to ljudi iz "Beorenta" nisu bili u prilici da pitaju autore ovakvog scenarija. Jedino što nam mogu potvrditi je da ovo postaje standardna procedura prilikom ovakvih prigoda u Beogradu.

Činjenica je da veliki broj stranaca (nevezano za ovaj koncert) koji dolaze u Beograd imaju formirane predrasude o ugroženoj ličnoj bezbednosti. Naravno da skoro svi odu iz Beograda sa potpuno izmenjenom slikom u glavi, sa osmehom na licu, a prilikom pozdrava kažu "bio sam u zabludi, ali ću od danas biti veliki ambasador Prave Srbije u svetu". Izgleda da će i pored toga, ova procedura još neko vreme postojati i opstajati.

"Beorentu" i svim ostalim akterima ovakvih događaja ostaje da i oni, svojim radom i osmehom, korak po korak, popravljaju i ispravljaju greške nekih prethodnih pameti u vođenju politike i državnih medijiskih kampanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.